YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: lastige woorden taal stikker dirk stikker kvp tweede kamer van agt kabinetscrisis arp drees schmelzer beel lubbers van aardenne kabinet-balkenende iv oud kabinet-de quay kabinet-biesheuvel motie van wantrouwen zijlstra braks heinsbroek scholten bomhoff minister kabinet-drees i wiegel kabinetsformatie lieftinck kabinet-van agt de koning kabinet-den uyl romme de graaf achtergrond informateurs kabinet-van agt ii ministerscrisis van thijn tweede kamerverkiezingen donner : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 64 voor - stikker - in 0.0318119525909424 seconden.

Sticker / stikker

Als aanduiding voor het plaatje met een zelfklevende achterkant is alleen sticker goed. Stikker komt wel voor in woordenboeken en spellinglijsten, maar betekent iets anders: ‘iemand die stikt’, ‘persoon die turf steekt’ en ‘grote soort van veenspade’. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Mr. D.U. (Dirk) Stikker

Liberale naoorlogse voorman met een nuchtere, zakelijke inslag. Zoon van een Groningse herenboer. Begon als bankier en was later directeur van bierbrouwerij Heineken. Legde als organisator van de Stichting van de Arbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog de basis voor de naoorlogse overlegeconomie. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
75 jaar vrijheid, Pioniersgeest 1974 Winschoten eerste VN-stad ter wereld
In 2020 vieren we niet alleen 75 jaar bevrijding, maar ook het even lange bestaan van de Verenigde Naties. Uiteraard bestaat een direct verband tussen beide. ... secretaris-generaal van de navo dirk uipko stikker op een persconferentie in 1964. - (bron: De verhalen van Groningen)
                                                                                                                                           
Kabinetsformaties sinds 1945
In de periode 1945 tot 2017 zijn er zo'n 30 formaties geweest. Een formatie vindt in de regel elke vier jaar plaats, maar soms worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven na een val van een kabinet. Dit was bijvoorbeeld het geval in 1982 na de val van het kabinet-Van Agt II. ... kabinetsformatie 1951 na een conflict tussen vvd-leider oud en minister van buitenlandse zaken stikker besloot het kabinet-drees i de portefeuilles ter beschikking te stellen. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Gevolgen kabinetscrisis
Het uitbreken van een kabinetscrisis kan, afhankelijk van de oorzaak, verschillende gevolgen hebben. Enkele ministers (meestal van één partij) kunnen bijvoorbeeld ontslag nemen, ministers kunnen hun portefeuilles ter beschikking stellen, er kan een interim-kabinet komen of het zittende kabinet kan demissionair worden. ... een of meer ministers bieden ontslag aan, andere stellen portefeuilles ter beschikking in 1951 bood vvd-minister stikker zijn ontslag aan en zagen de overige ministers daarin aanleiding hun portefeuilles en functies ter beschikking te stellen. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Aftredende bewindslieden
Er kunnen diverse redenen zijn waarom een bewindspersoon tussentijds aftreedt. Er kan een conflict optreden met de collega's over het te voeren beleid, de Tweede Kamer kan het vertrouwen opzeggen, of er kunnen persoonlijke redenen aan vertrek ten grondslag liggen. ... vvd-minister stikker kwam in 1951 in conflict met zijn 'eigen' vvd-fractie. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Vertrouwensregel parlement en kabinet
De vertrouwensregel houdt in dat een minister, staatssecretaris of het kabinet als geheel moet aftreden als zij niet langer het vertrouwen genieten van het parlement (lees: de Tweede Kamer ). De vertrouwensregel zegt dus niet dat bewindspersonen per se moeten aftreden als ze een fout hebben gemaakt. ... 1951 viel het kabinet-drees/van schaik toen de vvd-fractie het vertrouwen opzegde in de eigen minister van buitenlandse zaken ( stikker ) en in 1990 trad minister braks af toen regeringsfractie pvda impliciet het vertrouwen in hem opzegde. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Kabinetscrises
Een kabinet kan vanwege een intern conflict of door een conflict met Tweede Kamer of Eerste Kamer ten val komen. Bij interne conflicten kan worden gedacht aan een meningsverschil tussen ministers over een te nemen maatregel of over een wetsvoorstel dat in behandeling is. ... vvd-minister stikker had bezwaar tegen de motie en diende zijn ontslag in. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Achtergrond informateurs
Sinds 1951 wordt meestal een informateur bij benoemd bij de aanvang van een kabinetsformatie. De informateur onderzoekt de mogelijkheden om een formatie te vormen. Benoeming van een informateur gebeurt ook vaak als er een tussentijdse crisis is ontstaan. ... eede kamer pvda 1952 staf demissionair minister van oorlog en van marine chu 1951 romme fractievoorzitter tweede kamer kvp 1951 stikker demissionair minister van buitenlandse zaken vvd meer over wetenswaardigheden kabinetsformaties - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
motie van afkeuring of wantrouwen
Er zijn twee soorten moties waarmee de Tweede Kamer ernstige kritiek op een bewindspersoon kan verwoorden: de motie van afkeuring en de motie van wantrouwen. Het onderscheid tussen beide soorten is in de praktijk overigens niet altijd even duidelijk. ... gelegde verband tussen ouderdomsrente en pensioenbelasting bosboom (oorlog) 1917 oproeping landstormjaarklasse 1908 (treurnis) stikker (buitenlandse zaken) 1951 nieuw-guineabeleid (treurnis) hirsch ballin (justitie) 1994 ontnemen bevoegdheid irt-beleid meer over - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Parlementaire enquête bouwsubsidies (1986-1988)
De parlementaire enquête bouwsubsidies vond in 1986-1988 plaats. In 1986 verscheen in de Volkskrant een bericht dat het Rijk te veel subsidie had betaald voor woningbouwprojecten van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. ... on niet kan functioneren wanneer hij het vertrouwen mist van diegenen 'die men gemeenlijk zijn politieke vrienden noemt,' zoals stikker het bij zijn aftreden in 1951 (na een verworpen motie van wantrouwen van zijn eigen vvd-fractie) uitdrukte. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
stekker - (dial.)
stekker, stekkes, zn.: stekelbaars. Vanwege de stekels.<#>stekker 1 zn. m.: grote knikker, stuiter; prikstok van prikslee, prikslee. Afl. van stekken.<#>stekker 2 zn. ... stikker zn. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
Kabinetscrisis 1951: Nieuw-Guineacrisis
Op 23 januari 1951 viel het kabinet-Drees/Van Schaik, nadat de VVD-fractie met een motie van wantrouwen was gekomen, die was gericht tegen het regeringsbeleid inzake Nieuw-Guinea. Het feit dat de VVD die motie steunde, was voor VVD-minister Stikker reden om zijn ontslag aan te bieden, en dat leidde tot een kabinetscrisis. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Partijvoorzitters VVD
Sinds 14 juni 2014 is (momenteel vacant) voorzitter van de VVD. (momenteel vacant) volgde Benk Korthals op, die sinds 2011 voorzitter was. Bekende VVD-voorzitters uit het verleden zijn Ivo Opstelten, Leendert Ginjaar, Frits Korthals Altes, Pieter Oud en Haya van Someren-Downer. ... dirk stikker was in 1948 de eerste vvd-voorzitter. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Partij van de Vrijheid (PvdV)
De PvdV ontstond op 23 maart 1946 als voortzetting van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP). De oprichters wilden wel dat de nieuwe partij een vooruitstrevender koers zou volgen dan haar voorganger. ... kopstukken van de pvdv waren stikker, bierema en korthals. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Macht & Pracht 1961 Groninger Boegbeeld 42: Dirk Stikker

Politicus - (bron: De verhalen van Groningen)
                                                                                                                                           
Partijvoorzitter
Een partijvoorzitter is de voorzitter van het bestuur van een politieke partij. Een belangrijke taak van de partijvoorzitter is dus om leiding te geven aan de 'vereniging' die de politieke partij is. Hieronder vallen allerlei 'huishoudelijke' zaken, zoals de administratie, het organiseren van congressen en het in goede banen leiden van de procedures rond de totstandkoming van verkiezingsprogramma's en kandidatenlijsten voor verkiezingen. ... dirk stikker was in 1948 de eerste vvd-voorzitter. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Groningen Stad 1815 Dirk Uipko Stikker (1897-1979): Vrijpostig Zakenman

De Winschotenaar Dirk Stikker werd op 21 april 1961 secretaris-generaal van de NAVO. In die hoedanigheid vergaderde hij regelmatig met bijvoorbeeld de Amerikaanse president Kennedy, bondskanselier Adenauer van Duitsland en de Britse premier Macmillan. - (bron: De verhalen van Groningen)
                                                                                                                                           

Stikker, Dirk Uipko (1897-1979)

- (bron: Biografisch Woordenboek van Nederland)

                                                                                                                                           
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel door onderlinge samenwerking de veiligheid van niet-communistische landen van Europa tegen eventuele agressie van de Sovjet-Unie te waarborgen. ... ord carrington (verenigd koninkrijk, 1984-1988) - joseph luns (nederland, 1971-1984) - manlio brosio (italie, 1964-1971) - dirk stikker (nederland, 1961-1964) - paul-henri spaak (belgie, 1957-1961) - lord ismay (verenigd koninkrijk, 1952-1957) leden sinds de val - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
60 jaar Sociaal-Economische Raad
PDC, januari 2010 ... stikker de aanzet gaf voor oprichting van de stichting van de arbeid. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Kabinet-Drees II (1951-1952)
Na de val van het kabinet-Drees I wordt de Tweede Kamer niet ontbonden. De Koningin geeft de VVD'er Stikker opdracht informatie in te winnen over de mogelijkheden een kabinet te vormen dat het vertrouwen van de Tweede Kamer heeft. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Kabinet-Drees I (1948-1951)
De verkiezingen waren nodig in verband met een grondwetswijziging. Daarom ook wordt een breed kabinet gewenst. De formatie van Beel, die als eerste de formatieopdracht krijgt mislukt echter, vanwege problemen over de parlementaire binding en omdat de PvdA zich verzet tegen een ministerschap van Stikker (VVD). - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, maar met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 31 mei 2006 Mark Rutte. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP). ... stikker en h.a. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 144