YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze betrouwbare websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: schilderij schilder schilderen kunst schilders schilderijen schild schilderachtig erij achtig schilderstuk middelnederlands verven schilderen skilder 2 skilder sjeldere schilderen latijn frans 1 skilder schilder verver mooi grieks icoon ikoon italiaans stof stuk toneelscherm scherm filmscherm taal groep design literair architectuur oudfries impressionisme : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 2417 voor - schilderij schilderen - in 0.329297065734863 seconden.

schilderij

Een schilderij is een met verf op doek, paneel, papier of andere achtergrond gemaakte afbeelding door een kunstschilder, uit een bepaalde periode van de schilderkunst. ... s: dipinto, quadro pools: obraz russisch: zhievoopiesь spaans: cuadro, lienzo, pintura turks: resim voor de introductie van het schilderen op canvas werd er geschilderd in fresco, op muren in natte (verse) kalk. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

schilderij - (schilderstuk)

schilder zn. ‘verver’ Mnl. als beroepsnaam van Gilis de scildere ‘Gillis de schilder’ [1270; VMNW]. Afleiding van → schild. Schilden werden ter herkenning voorzien van het wapen van de drager; degene die deze kleurrijke afbeeldingen aanbracht heette de schilder. ... ♦ schilderen ww. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           

schilderen - (verven)

schilder zn. ‘verver’ Mnl. als beroepsnaam van Gilis de scildere ‘Gillis de schilder’ [1270; VMNW]. Afleiding van → schild. Schilden werden ter herkenning voorzien van het wapen van de drager; degene die deze kleurrijke afbeeldingen aanbracht heette de schilder. ... ♦ schilderij zn. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
schilderachtig - (mooi)
schilder zn. ‘verver’ Mnl. als beroepsnaam van Gilis de scildere ‘Gillis de schilder’ [1270; VMNW]. Afleiding van → schild. Schilden werden ter herkenning voorzien van het wapen van de drager; degene die deze kleurrijke afbeeldingen aanbracht heette de schilder. ... ♦ schilderij zn. ... ♦ schilderen ww. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
schilder - (verver)
schilder zn. ‘verver’ Mnl. als beroepsnaam van Gilis de scildere ‘Gillis de schilder’ [1270; VMNW]. Afleiding van → schild. Schilden werden ter herkenning voorzien van het wapen van de drager; degene die deze kleurrijke afbeeldingen aanbracht heette de schilder. ... ♦ schilderij zn. ... ♦ schilderen ww. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
doek
1.0: geweven stof 2.0: stuk geweven stof 2.1: filmscherm 2.2: toneelscherm 3.0: stuk stof om te beschilderen 3.1: schilderij doek 1.0 geweven stof, meestal van wol, linnen of katoen. - (bron: ANW)

                                                                                                                                           
Peter Blake
Engelse schilderen collagekunstenaar, geboren 25 juni 1931 Dartford (Kent) Engeland Samen met Hamilton en Richard Smith Smith behoorde Peter Blake na zijn vroege realistische fase tot de kunstenaars die de aanzet gaven voor de ontwikkeling van de poptical-art in Engeland. ... streng gestileerd geven de schilderijen van blake een combinatie weer van realisme en verbeelding, die een uitdrukking wil zijn van op de actuele gebeurtenissen beru - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Max Beckmann
Max Beckmann
Duits expressionistisch schilder, aquarellist, graficus en beeldhouwer, geboren 12 februari 1884 te Leipzig - overleden 27 december 1950 in New York. Beckmanns schilderkunst is geworteld in de traditie van de Europese schilderkunst. ... tussen 1905 en 1950 maakte hij meer dan 800 schilderijen en produceerde hij honderden prenten en tekeningen. ... beckmann studeerde aan de kunstacademie in weimar tussen 1899 en 1903 waar hij leerde te schilderen vanaf sculpturen en levende modellen. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Diego Rivera
Diego Rivera (1886-1957) Mexicaanse fresco schilder, Rivera, die was getrouwd met de kunstenares Frida Kahlo (1907-1954), was samen met Orozco en Siqueros een van de 'Grote Drie' van de Mexicaanse Muurschilderkunst. ... het schilderij 'de aarde'. ... geinspireerd door het spaanse realisme, het werk van cezanne en picasso begint hij in de stijl van het kubisme te schilderen. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Berthe Morisot, vrouw onder de impressionisten
De Franse impressionistische kunstschilderes Berthe Morisot wordt geboren in 1841 te Bourges, een Franse provinciestad. Haar vader is prefect van het departement Cher. ... er volgen studies van water en landschappen; waardevolle oefeningen voor berthe´s latere schilderijen met een tuin als decor. ... jeune femme a sa fenetre - berthe morisot, 1869 (©imagecourtesy national gallery of art, washington - via musee d' orsay) schilderen en plein air versus portret op aanraden van hun leraar guichard, doorbreken de zusjes het klassieke repertoire en de muren van - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Jan van Goyen
Jan van Goyen
portret door Gerard Ter Borch Nederlandse schilder en tekenaar, geboren 13 januari 1596 in Leiden - overleden 27 april 1656 Den Haag. Jan Josephsz. van Goyen was een van de meest producerende schilders van de de Barok in de 17de eeuw. ... hij werkte in leiden, haarlem en den haag en heeft zo'n 1200 schilderijen en 800 tekeningen schilderijen nagelaten. ... jan van goyen was net als jacob en salomon van ruysdael gespecialiseerd in het schilderen van landschappen en riviergezichten. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Macht & Pracht 1839 tot 1926 Otto Eerelman en 'De Paardenkeuring'
Een van de bekendste werken van de Groninger kunstschilder Otto Eerelman is een schilderij met de lange titel De Paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus. ... een groot deel van zijn schooltijd is hij 'huisleerling' geweest, maar dat belette hem niet om een talent voor tekenen en schilderen te ontwikkelen. - (bron: De verhalen van Groningen)
                                                                                                                                           
INT Dialectwoordenboeken
Schelberg, P.J.G. (1986), Woordenboek van het Sittards dialect, Amsterdam ... een schilderijlijst heet "raam", het inlijsten heet "iraame". ... aafmaake, maakde aaf, haet of is aafgemaak, voltooien; doden; afrasteren afmalen, aafmaole, maolde aaf, haet of is aafgemaolt, schilderen; tekenen. - (bron: Nicoline van der Sijs, eWND)
                                                                                                                                           
Wim Oepts
Wim Oepts (1904-1988) Nederlands schilder, landschapsschilder, beeldhouwer, graficus, tekenaar, geboren 22 december 1904 in Amsterdam - overleden in maart 1988 te parijs. ... de schilderijen die hij daar maakte, fascineren door het rijke kleurgebruik en monumentale composities. ... eerste tekeningen en houtsneden ziet, is zij diep onder de indruk en stimuleert zij de jonge wim oepts om met olieverf te gaan schilderen. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Ilya Repin
Ilya Repin
Ilya Repin (1844-1930) 1887 zelfportret Rusland kent een ijzersterke, nationale schilderkunsttraditie. De Russische kunst van het fin de siècle heeft een aantal prominente schilders voortgebracht, zoals Ivan Shiskin, Aristarkh Lentulov, Boris Grigoriev en Ilya Repin. ... schilderijen als de wolgaslepers en het portret van de componist moesorgskij zijn onderdelen van het collectieve geheugen van de russen. ... sische kunstenaars reizen naar parijs, rome, florence en naar het heilige land, en leren daar technische vaardigheden zoals het schilderen van figuren, en studeren de bijbelse geschiedenis en de archeologie (belangrijk bij het realistisch afbeelden van zulke thema's - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Jörg Immendorff
Jörg Immendorff
Duitse schilder en beeldhouwer, geboren 14 juni 1945, Bleckede (bij Lüneberg) - overleden 28 mei 2007 in Düsseldorf waar hij woonde en werkte. Immendorf was een groot voorstander van een politiek georienteerde kunstenaar en was één van de succesvolste artiesten ter wereld. ... toch maakt hij schilderijen die eigenlijk heel algemeen herkenbaar zijn. ... om zijn boodschap goed over te laten komen, kiest immendorf voor een realistische manier van schilderen. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Paul Delvaux
ochtendgloren, juli 1937 Belgische kunstschilder, geboren 23 september 1897 te Antheit - overleden 20 juli 1994 in Veurne. Paul Delvaux, die vaak werd en wordt geschaard onder het Belgische surrealisme, vond deze benadering van zijn werk te eng, te formalistisch en vooral te oppervlakkig en noemde zijn werk liever "een poëtisch realisme". ... naast schilderijen vervaardigde hij ook een aantal belangrijke muurschilderingen. ... vaux's aquarellen doorgenomen en zei tot paul's vader dat diens zoon een grote belofte was en aanmoediging verdiende om van het schilderen zijn beroep te maken. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Hans Landsaat
Website: geest ervaren veel dat indruk maakt, dat hen beweegt. De omgeving kan prachtig zijn ofwel bedreigend en vaak is dat tegelijk het geval. Even vaak is ze onverklaarbaar. ... de tekening, het schilderij, verschillende soorten grafiek of het kunstenaarsboek. ... zij die hun omgeving diep ervaren, kijkend, luisterend, en trachtend te begrijpen zullen onmiddellijk op trommels gaan slaan, schilderen, zingen, dansen of gedichten schrijven in een poging de indrukken te bezweren, er greep op te krijgen. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Trompe l'oeuil
(of trompe l'oeil) (Fr: gezichtsbedrog) schilderkunstige truc waarbij iets zo levensecht wordt afgebeeld dat de toeschouwer denkt dat het echt is, dat ze een illusie van echtheid oproepen. ... e wat beter kijkt ziet dat het doek helemaal niet op de ezel staat, maar deel uitmaakt van een groter geheel, zelf ook weer een schilderij. ... het woord grisaille komt van het franse gris en betekent iets schilderen in verschillende nuances grijs. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Abraham Bloemaert
Nederlands schilder en graveur, overleden 25 december 1564 te Gorinchem - overleden 27 januari 1651 in Utrecht. Een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Utrechtse School van het laat- maniërisme. ... abraham bloemaert verwierf bekendheid en aanzien dankzij zijn schilderijen met mythologische en religieuze onderwerpen. ... hoogtepunt bereikte, trad er een verandering op in zijn werk en ging hij onder invloed van leerlingen als gerard van honthorst schilderen in caravaggistische trant. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Amerikaanse schilderkunst
Amerikaanse schilder- en beeldhouwkunst in de XXe eeuw Sinds de tweede helft van de zeventiende eeuw heeft de Amerikaanse kunst, die begonnen is als een anonyme ambachtelijke schilder- en beeldhouwkunst, onder voogdij van Europa gestaan. ... zijn schilderijen werden afgeschilderd als "een brutaal, vulgair en onnodig uitstallen van losbandigheid ten opzichte van de kunst", als "karik ... hartley die begon met suksessievelijk impressionistisch, kubistisch en expressionistisch te schilderen, werd zich pas in de dertiger jaren van zijn kunstenaarschap bewust, toen hij was teruggekeerd naar de ruige kust van zijn gebo - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Aboriginal kunst
Kunst van de oorspronkelijk bewoners van Australie. (Belangrijke bron van informatie over Aboriginal is: Kunst neemt in de Aboriginal cultuur een centrale plaats in en heeft dat ook altijd gedaan. ... n er in australie rotsschilderingen van enkele tienduizenden jaren oud! de belangrijkste kunstvormen zijn de rotsschilderingen, schilderijen op doek, schilderingen op boomschors, uitkervingen in rotsen, didjeridus, boomerangs, houten figuren, traditionele wapens en ... het beschilderen gebeurt doorgaans met natuurlijke okers, in zwart, geel, wit en rood. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Peredvizjniki
Peredvizjniki
Peredvizjniki (De Zwervers of De Trekkers) De Zwervers waren een groep van Russische kunstschilders uit de laat 19e - begin 20e eeuw wiens kunst tot het Realisme wordt gerekend. ... tenaarscollectief uiteindelijk heeft bestaan is niet duidelijk; in ieder geval werd in 1901 de 29e expositie gehouden, waar het schilderij ' tolstoj in gebed' van repin werd vertoond. ... in 1863 kwamen enkele kunstenaars hiertegen in opstand omdat zij zelfgekozen onderwerpen wilden schilderen. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Ansingh, Maria Elisabeth Georgina (1875-1959)
... cademie schilderde lizzy ansingh voornamelijk kleine portretten, stillevens en tropische vogels en ontstonden haar eerste poppenschilderijen. ... het schilderen van poppen, waarmee zij naast het schilderen van portretten de grootste bekendheid zou krijgen, werd haar ingegeven door theres - (bron: Biografisch Woordenboek van Nederland)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 149