YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: kunst taal oudhoogduits oudsaksisch oudfries latijn woordkeuze oudengels middelnederlands engels oudnederlands uitdrukkingen en spreekwoorden grieks cultuur oudnoors frans geografische naam betekenis etymologie muziek namen hoofdletter of kleine letter middelnederduits design groningen oudindisch oudkerkslavisch oudiers de van literair eerste kamer tweede kamer werkwoord medische term italiaans europees parlement kabinet-den uyl den uyl gotisch : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 6139 voor - r van der brug - in 1.4083731174469 seconden.
Zoektermen r, van en der behoren tot de meest gebruikte woorden! Probeer deze niet te gebruiken!!

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. Politiek leider is sinds 9 december 2016 vicepremier Lodewijk Asscher, die Diederik Samsom bij de verkiezing van lijsttrekker versloeg. ... van der brug, j.m. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

cor van der laak - (televisietypetje van een beroepsquerulant)

Cor van der Laak Cor van der Laak begon zijn leven niet als Cor van der Laak maar als Loet van Kooten. Anders gezegd: Cor van der Laak is een reïncarnatie. Loet van Kooten werd op 28 april 1977 geboren. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           

Staatscommissie-Van Schaik

De Staatscommissie-Van Schaik werd op 17 april 1950 ingesteld door het kabinet-Drees/Van Schaik. Zij moest een herziening van de Grondwet voorbereiden, waarbij werd overwogen dat de dekolonisatie, de komst van internationale organen en maatschappelijke ontwikkelingen dat nodig maakte. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Lijsttrekker van een partij

Een lijsttrekker is de nummer één op de kandidatenlijst van een politieke partij voor de verkiezingen. In de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen berust het politiek leiderschap bij de lijsttrekker van een partij. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

R. (Rintje) van der Brug

PvdA-Tweede Kamerlid uit de kring van christensocialisten. Geboren in een eenvoudig Fries boerengezin, maar zelf werkzaam in Gouda als typograaf. Was daar ook raadslid. Werd in november 1945 als vertegenwoordiger van de protestantse CDU benoemd in het nood-parlement en 'brak door' naar de PvdA. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Periode van raadpensionaris Schimmelpenninck

Het eenhoofdige bewind van raadpensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck wordt in februari 1805 ingesteld door de Fransen (Napoleona) en vangt op 29 april dat jaar, na een (schijn)referendum over een nieuwe Grondwet waaraan slechts weinig burgers meedoen. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

gebied Broek

Met het gebied Broek werd bedoeld het land ten westen van de Munter Ee. Dat was bedekt met veen. Dat veen hield het water vast en was drassig. Sinds oude tijden wordt aan moerassige grond de naam gegeven van broek (zie etymologie broek), ook wel broeck, broeke, broke, brok, brocke, soms ook bruick. ... met de verkregen sauvegardes reed hij voor het leger aan en voerde het, daar de brug bij de eexterkerk afgebroken was, over de verlaten naar scheemda. - (bron: Kunstbus Groningen)

                                                                                                                                           

Schout van der Meerbrug, Delft

Over het water van het Vrouwenrecht/het Oosteinde bij de Nieuwe Langendijk. Vernieuwd in 1924. Boogbrug met balusterhekken. - (bron: Monumenten.nl)
                                                                                                                                           

Oude Kerkstraat 20, Boxtel

1. R.K.KERK St.Petrus Stoel te Antiochie. Laatgotische kruisbasiliek, bestaande uit een 15e eeuws schip (in de 17e eeuw tot ruine vervallen, in 1823-1827 herbouwd), een vroeg 16e eeuws dwarspand, een driezijdig gesloten koor met omgang uit omstreeks 1500 en een toren uit het einde van de 15e eeuw. - (bron: Monumenten.nl)
                                                                                                                                           

Vrouwe van Rijnsburgerbrug, Delft

Over het water van het Vrouwenrecht, nabij het koor der Nieuwe Kerk. Schilderachtige boogbrug met aan een zijde trapjes en ijzeren balusterleuningen. Aan de zuidkant in de boog het verweerde jaartal 15. - (bron: Monumenten.nl)
                                                                                                                                           

INT Dialectwoordenboeken

Molema, H. (1895), Woordenboek der Groningsche Volkstaal in de 19e eeuw (handschrift met aanvullingen op gedrukte editie uit 1887) ... uitgaan, en door van te verklaren, bv. ... -er, ster, als 2e naamvalsvorming, van plaatsnamen, bv.: lijnster tillen (letterlijk: bruggen van leens); aanster boeren (boeren uit andel); oethoester genoat (uithuizer garnalen); meister toren (toren van uithuizermee - (bron: Nicoline van der Sijs, eWND)
                                                                                                                                           

INT Dialectwoordenboeken

Molema, H. (1889), Proeve van een woordenboek der Drentsche volkstaal in de 19e eeuw, handschrift ... brugge, [boterham], brugge, brukkien, brokkien, brukkies, boterham, ook overijs. - (bron: Nicoline van der Sijs, eWND)
                                                                                                                                           

water - (vloeistof (H 2 O))

water zn. ‘vloeistof (H 2 O)’ Onl. watar ‘water’, als telbaar begrip ook ‘bepaalde watermassa, rivier, zee e.d. ’, in de samenstelling watarskap ‘waterbron, drenkplaats voor vee’: watrischafo [709; ONW], watriscapo [717-18; ONW], als simplex in visc flot aftar themo uuatare ‘een vis dreef over het water’ [891-900; CG II-1, 39], Te nieuuete cumun sulun also uuatar rinnende ‘zij zullen verdwijnen als stromend water’, fan diopithon uuatiro ‘van de diepten der wateren’ [10 e eeuw; W. ... 306; 1420 en joos, 95: van de brug in 't water vallen, mislukken; land van aalst: hij is met zijn gat in 't waterken gevallen, hij heeft fiasco gemaakt; in de ned - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           

INT Dialectwoordenboeken

Ganderheyden, A.A. (1897), Groningana – Supplement op H. Molema’s Woordenboek der Groningsche Volkstaal, Groningen (reprint 1985) ... 517); deze uitgang, hoewel in de meeste gevallen door en vervangen, vervalt soms geheel, nml. ... bijten, beeten, ( hoogduitsch imbiss), zie brug * en vergel. - (bron: Nicoline van der Sijs, eWND)
                                                                                                                                           

jan - (persoonsnaam)

Gekke henkie, malle pietje en jan salie “Courtois is een houten klaas, die gozer moet in de Efteling gaan staan.” Zo omschreef René van der Gijp in het tv-praatprogramma Voetbal International de Belgische doelman Thibaut Courtois. ... ent toch 't ouwe versje wel: jan van loenen/ spijkers in z'n schoenen/ kastjen op z'n rug/ zoo komt jan van loenen/ aan de ouwe-brug. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           

Grote Markt 32, Bergen op Zoom

R.K. KERK, voormalige parochiekerk van de H. Maagd Maria Ten Hemelopneming, in 1824-1829 gebouwd; sedert 1990 in gebruik als stadsschouwburg. Driebeukige hallenkerk met jonische zuilen op hoge basementen en segmentvormige scheibogen; brede galerij in de westelijke traveeën. - (bron: Monumenten.nl)
                                                                                                                                           

Hoofdletters in namen: Nynke van der Sluis / Nynke Van der Sluis

Goed is: Nynke van der Sluis. Daarnaast is goed: mevrouw Van der Sluis. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Piet van der Hem

Piet van der Hem (1885-1961) Friese kunstenaar; schilder, lithograaf en tekenaar, geboren 9 september 1885 in Wirdum, overleden 24 april 1961 in Den Haag. Van der Hem is vooral bekend als portretschilder van jachttaferelen en als politiek tekenaar. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Aert van der Neer

Nederlandse schilder, geboren ca. 1603/1604 in vermoedelijk Amsterdam - overleden 1677 aldaar. Aert van der Neer was onbekend in zijn eigen tijd maar had grote invloed op de latere Europese landschapsschilderkunst, vooral op Jongkind. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Van der Hoop van Slochteren

Van der Hoop (ook: Thomassen à Thuessink van der Hoop, Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren en: De Wit van der Hoop) is een Nederlandse familie die bankiers en bestuurders voortbracht. - (bron: Kunstbus Groningen)

                                                                                                                                           

Hoofdletters in namen: Patsy Van der Meeren / Patsy van der Meeren

Hoe een Belgische achternaam geschreven wordt, hangt af van de manier waarop hij in het bevolkingsregister is vastgelegd. Als de achternaam vastgelegd is als Van der Meeren, is dat altijd de juiste schrijfwijze in België, of de voornaam er nu aan voorafgaat of niet: Patsy Van der Meeren, mevrouw Van der Meeren. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Om der wille van de smeer likt de kat de kandeleer

‘Om der wille van (of om den wille van of omwille van ) de smeer likt de kat de kandeleer’ betekent: ‘soms zijn mensen bereid dingen te doen die ze eigenlijk niet prettig vinden als ze denken dat ze daar uiteindelijk voordeel bij hebben’. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Hoofdletters in aanhef brief of mail

Juist is: Geachte heer Van der Knaap, in dit geval met drie hoofdletters. Voor bijvoorbeeld Beste meneer Van der Knaap geldt hetzelfde. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Lelietje-der-dalen / lelietje-van-dalen

Lelietje-van-dalen en lelietje-der-dalen zijn allebei juist. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 134