YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze betrouwbare websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: namen noemen namen en schamen taal hoofdletter of kleine letter casanova of casanova nieuwsgierig aagje of aagje een echte vermeer of vermeer aarde of aarde of de aarde of de aarde etymologie namen van maanden herkomst alternatieve maandnamen dagen van de week december: 10e of 12e maand geografische naam aardrijkskundige namen los, aan elkaar of streepje woordkeuze afkortingen franse kaas of franse kaas roquefort of roquefort alternatieve spelling ministerie of ministerie van buitenlandse zaken 2009 woordgeslacht buitenlandse namen: de of het brandenburger tor afkorting in samenstelling uitspraak en klemtoon verwijzen naar bedrijfsnamen woordgeslacht: mannelijk of vrouwelijk de-woord basisregels afkortingen algemene regels verwijswoorden: haar, zijn, hem, het, zij, hij zuid + oost + nederland afkortingen van provincienamen naam of woord: maggi of maggi leestekens woordgeslacht in woordenlijsten en woordenboeken op of in of aan de herenstraat voorzetsels woordsoorten taalkundig ontleden : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 1960 voor - namen - in 0.25373387336731 seconden.
Zoekterm namen is een van de meest gebruikte woorden! Probeer deze niet te gebruiken!!

namen - (noemen)

namen o.w. (noemen), Mnl. id., Os. namon + Ohd. id. Ags. namian ( Eng. to name): rechtstreeks van den nomin. terwijl Hgd. nennen ( d.i. nämnen), Go. namnjan, van den zw. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
Sterrenbeelden: ram/Ram, weegschaal/Weegschaal
Ja. Namen van sterrenbeelden worden met een hoofdletter geschreven. Dat geldt niet alleen voor sterrenbeelden in het algemeen (zoals Orion, Zuiderkruis en Grote Beer ) en de twaalf tekens van de dierenriem in het bijzonder ( Ram, Stier, Tweelingen, etc. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
December: 10e / 12e maand
De namen van de maanden zijn ontleend aan de Latijnse maandnamen. Bij de Romeinen begon het jaar op 1 maart. September was gerekend vanaf maart de zevende maand, oktober de achtste, november de negende en december de tiende (in het Latijn: septem, octo, novem, decem). - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Namen van maanden (herkomst)

De namen van de maanden hebben we overgenomen van de Romeinen; ze zijn onder meer genoemd naar goden en keizers. Op deze pagina lees je er meer over. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

namen en shamen - noemen en ontroemen

namen en shamen uitdr. Ontleend aan het Engels. [alg.] = noemen en ontroemen. Omdat het bedrijf weigerde de misstanden aan te pakken, gingen we over tot noemen en ontroemen. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
Afkortingen (algemene regels)
Afkortingen schrijf je met kleine letters, behalve afkortingen van namen. De meeste afkortingen krijgen geen punten ( cd, tv, btw ), maar afkortingen als m.u.v. en d.w.z. wel. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Maxima / Máxima
Máxima is een Spaanse naam. In het Spaans is het accent nodig om aan te geven dat de klemtoon op de eerste lettergreep van deze naam ligt. In Spaanse woorden (en namen) die op een klinker, een s of een n eindigen, ligt de klemtoon namelijk in principe op de voorlaatste lettergreep. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Afdelingsnamen: klantenservice / Klantenservice

Namen en dus ook afdelingsnamen beginnen met een hoofdletter, tenzij ze zó algemeen zijn dat het gewone woorden zijn (bijvoorbeeld marketing, boekhouding ). - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Westen / westen, Westelijk / westelijk
De namen van de windrichtingen zijn normaal gesproken met kleine letters: - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Amsterdam en haar / zijn grachten
Plaatsnamen zijn niet mannelijk of vrouwelijk, maar onzijdig. Bij onzijdige woorden (het-woorden) hoort niet haar maar zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Ver- in familienamen

In de meeste gevallen is Ver- een samentrekking van Van de(r). Vermeulen betekent dus Van de Meulen ('molen') en Verkuijlen eigenlijk Van de Kuijlen ('kuil', 'groeve', 'hol'). Ver- werd veelal gecombineerd met namen van bouwwerken ( Verbruggen, Verschuren ) of rivieren ( Vermaas ). - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Op / in Scheveningen
‘Ik woon op Scheveningen’ is regionaal taalgebruik. In is in het Standaardnederlands het normale voorzetsel bij namen van landen, plaatsen en wijken: ‘Zij woont in Scheveningen, hij in Gent. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Dagen van de week
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Nieuw-Namen - (geografische naam)

Nieuw-Namen (Hulst, Zl) 1136 kopie 13e eeuw Hulsterlo 1, 1139 kopie 13e eeuw Hulsterloe 1, 1156 kopie 13e of 14e eeuw Hulsterloo 1, 1665 Hulsterloo 2, 1838-1857 Cauter 3, 1866 Kauter 4, 1874 Nieuw Namen 5, 1899 Nieuw Namen of Kauter 6; Met de toevoeging nieuw ontleend aan het verdronken dorp Namen, dat zijn naam dankte aan de ligging in de Polder van Namen (1285), naar de bedijker Jan van Namen. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
Benamingen voor jubilea
Goud voor 50 jaar en zilver voor 25 jaar zijn het bekendst. Maar er zijn meer jubileumbenamingen; op deze pagina kun je lezen welke dat zijn. ... benamingen voor jubilea home taalloket benamingen voor jubilea welke namen zijn er zoal voor jubilea, zoals een gouden bruiloft en het zilveren jubileum? goud voor 50 jaar en zilver voor 25 jaar zijn he - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Afkortingen van namen van dagen en maanden

De afkortingen van de dagen van de week zijn in principe de eerste twee letters van de naam: maandag wordt ma, dinsdag wordt di, enz. Na die twee letters mag een punt worden gezet, maar verplicht is dat niet. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Grammaticale termen: Latijn en Nederlands
Voor veel grammaticale begrippen bestaan zowel Nederlandse als op het Latijn gebaseerde termen. In het Nederlands worden voornamelijk de Nederlandse namen gebruikt, maar in andere talen zijn de termen vaak afgeleid van de Latijnse benamingen. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Latijns Amerika / Latijns-Amerika
Aardrijkskundige namen met een gebiedsaanduiding ( midden, centraal ) of een windrichting schrijven we met een streepje: Centraal-Afrika, Midden-Amerika, Noord-Holland, Zuidoost-Azië, enzovoort (zie ook het advies over Zuidoost-Nederland ). - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Hoofdletters in filmtitels
Titels van films, tv-programma's, theaterstukken, etc. beginnen met een hoofdletter: De lift, Oorlogswinter, Zwartboek. Verderop in de titel worden hoofdletters alleen nog maar gebruikt voor namen en andere woorden die van zichzelf al een hoofdletter hebben: De Poolse bruid, Zoeken naar Eileen. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Elstar / elstar
Namen van appels, aardappels, druiven en andere vruchtenrassen worden in algemene teksten met een kleine letter geschreven: elstar, golden delicious, jonagold, jonathan, conference, doyenné du comice, gieser wildeman, bintje, bildtstar, opperdoes, chardonnay, corvina, gamay, merlot, sauvignon blanc. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Medicijnen: hoofdletter / kleine letter
Namen van gangbare medicijnen en de benamingen van werkzame stoffen (vaak op -ine ) krijgen gewoonlijk geen hoofdletter. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Berber / Berbers
De taal die Berbers spreken, kan Berbers, maar ook Berber worden genoemd. Berbers komt het meest voor. Namen van talen krijgen hoofdletters. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Kerst / kerst
De officieel juiste spellingen zijn kerst en eerste kerstdag. Hoofdletters zijn daarnaast goed te verdedigen: Kerst, Eerste Kerstdag. ... feestdagen: hoofdletter namen van officiele feestdagen krijgen een hoofdletter. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Achternamen combineren

Bakker-Smit is het gewoonst voor een combinatie van de eigen achternaam en de achternaam van een partner. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 137