YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: cultuur juliana koning koningin juliana greet hofmans beatrix prins bernhard koningsdag koning willem iii koningin wilhelmina latijn frans minister ministerraad raad van state grondwet de koning koningin maxima ministeriele verantwoordelijkheid koning willem-alexander prinses catharina-amalia willem-alexander verantwoordelijk (in)formateur positie van de koning functie en positie regering/kabinet regering en kabinet muziek chu kvp arp beel romme gerbrandy kabinet-drees/van schaik drees p.j. oud wilhelmina tilanus vonk : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 2114 voor - koningin juliana - in 0.25265097618103 seconden.
Juliana

Juliana

Jeugd en studie Prinses Juliana werd op 30 april 1909 te Den Haag geboren als dochter van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Haar eerste levensjaren bracht de Prinses door op Paleis Het Loo te Apeldoorn en Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch te Den Haag. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Koningin Juliana

Juliana (1909-2004) was koningin van 1948 tot 1980. - (bron: Cultureel Woordenboek)

                                                                                                                                           

Juliana

... soestdijk 20-3-2004), koningin der nederlanden. - (bron: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland)
                                                                                                                                           
De Koning
Nederland is een koninkrijk. Dat betekent dat een Koning het staatshoofd is of eigenlijk: het 'onschendbare deel' van de regering. Het Statuut voor het Koninkrijk bepaalt dat de Kroon van het Koninkrijk wordt gedragen door de erfgenamen van Koningin Juliana. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949
Op 27 december 1949 kwam er een einde aan het Nederlandse koloniale bewind in Nederlands-Indië. Daaraan waren ruim vier jaar voorafgegaan van militaire en politieke strijd. Nederland beschouwde de op 17 augustus 1945 uitgeroepen Indonesische onafhankelijkheid als een direct gevolg van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en wilde deze daarom niet erkennen. ... vanuit londen beloofde de nederlandse regering in ballingschap op 7 december 1942 bij monde van koningin wilhelmina dat er na de bevrijding een rijksconferentie zou komen waar zelfstandigheid van nederlands-indie binnen het koninkri ... krijk nederland (inclusief suriname en de nederlandse antillen) en de verenigde staten van indonesie met aan het hoofd koningin juliana. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina

... op 30 april 1909 werd er dan toch een kind geboren, juliana, hetgeen als een wonder werd beschouwd en door velen in nederland uitbundig werd gevierd. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Lijn van troonopvolging
Het koningschap gaat over op de wettige nakomelingen van de Koning, waarbij het oudste kind voorrang heeft. Sinds 1983 wordt er bij de volgorde geen onderscheid meer gemaakt tussen zonen en dochters. Als koning Willem-Alexander nu zou overlijden of terugtreden als koning, is zijn oudste dochter, prinses Catharina-Amalia, de eerste in lijn om hem op te volgen. ... de tweede is prinses alexia en de derde prinses ariane, dochters uit zijn huwelijk met koningin maxima. ... in het verleden heeft de regering voor de huwelijken van prinses irene en prinses christina, kinderen van koningin juliana, geen toestemming gevraagd. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Inhuldiging Koning
De Grondwet bepaalt dat een nieuwe Koning zo spoedig mogelijk na aanvang van zijn koninklijk gezag in Amsterdam in een openbare Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal moet worden ingehuldigd. De Koning legt ten overstaan van de Staten-Generaal en delegaties van de Staten uit het Caribische deel van het Koninkrijk de eed of belofte af. ... (koning sinds 7 oktober) 12 mei 1849 inhuldiging van koning willem iii (koning sinds 17 maart) 6 september 1898 inhuldiging van koningin wilhelmina (meerderjarig koningin sinds 31 augustus) 6 september 1948 inhuldiging van koningin juliana (koningin sinds 4 septem - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

H.M. (koningin Juliana) koningin Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, koningin der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg, prinses van Lippe-Biesterfeld etc.

Vorstin, die op menselijke ('gewone') manier inhoud wilde geven aan haar taak en weinig op had met 'protocol'. Stond daardoor veel dichter bij de bevolking dan haar moeder. Verklaarde bij haar inhuldiging het moederschap net zo belangrijk te vinden als haar rol als vorstin. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Pioniersgeest 1969 'Rode maandagen' in Oude Pekela
1969 is een roerig jaar in Oude Pekela. Een wilde staking in de strokarton die overslaat naar steenfabriek Strating. En tussen al die onrust door bezoekt koningin Juliana het dorp en snuift het stinkende Pekelderdiep op. - (bron: De verhalen van Groningen)
                                                                                                                                           

Koningin Emma

Emma van Waldeck-Pyrmont werd op 2 augustus 1858 in het Duitse Arolsen geboren. Ze was de moeder van koningin Wilhelmina en tussen 1890 en 1898 koningin-regentes van Nederland. ... na de geboorte van juliana wordt bepaald dat, bij het overlijden van wilhelmina voordat juliana meerderjarig is, emma weer regentes wordt. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Regering
De regering is het centrale bestuur van ons land en bestaat uit de Koning en de ministers. Omdat de Koning onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk zijn, wordt het kabinet, de ministers en de staatssecretarissen, in de praktijk ook vaak regering genoemd, bijvoorbeeld de regering-Balkenende. ... het statuut voor het koninkrijk bepaalt dat de kroon van het koninkrijk wordt gedragen door de erfgenamen van koningin juliana. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Juliana van Stolberg

... het is dankzij deze hernieuwde belangstelling voor deze voormoeder dat koningin wilhelmina in 1909 besloot om haar dochter juliana te noemen. - (bron: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland)
                                                                                                                                           

Juliana der Nederlanden (1909-2004)

Juliana werd in 1909 geboren als het enige kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Van 6 september 1948 tot 30 april 1980 was zij Koningin der Nederlanden. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Functie en positie regering/kabinet
De regering bestaat uit de Koning en ministers, terwijl het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. De Koning is het staatshoofd maar in de praktijk heeft hij geen macht. Het kabinet bepaalt in gezamenlijkheid het beleid en alle ministers zijn daarvoor verantwoordelijk. ... het statuut voor het koninkrijk bepaalt dat de kroon van het koninkrijk wordt gedragen door de erfgenamen van koningin juliana. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Prins Bernhard (1911-2004) – Omstreden echtgenoot van Juliana

De in 2004 overleden prins-gemaal Bernhard – alias “Schavuit van Oranje” naar een dramaserie over hem uit 2010 – was de echtgenoot van voormalig koningin Juliana en vader van onder meer voormalig koningin Beatrix. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Regering en kabinet
De regering is het centrale bestuur van ons land en bestaat uit de Koning en de ministers. Omdat de Koning onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk zijn, wordt het kabinet, de ministers en de staatssecretarissen, in de praktijk ook vaak regering genoemd, bijvoorbeeld de regering-Balkenende. ... het statuut voor het koninkrijk bepaalt dat de kroon van het koninkrijk wordt gedragen door de erfgenamen van koningin juliana. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962)

Koningin Wilhelmina regeerde van 1898 tot 1948. In de Tweede Wereldoorlog werd zij immens populair door haar toespraken op de geheime zender ‘Radio Oranje’. ... het wordt dan ook als wonder beschouwd dat in 1909 juliana wordt geboren. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Greet Hofmans
Kwam sinds 1948 aan het hof nadat prins Bernhard op het idee gekomen was haar te consulteren voor de – volgens de artsen ongeneeslijke – oogafwijking van het prinsesje Marijke. ... koningin juliana kwam hierdoor geleidelijk, samen met haar hofhouding, meer en meer onder haar invloed. - (bron: Cultureel Woordenboek)

                                                                                                                                           

Lannoy, Juliana Cornelia de

... drie schreef ze er: leo de groote (1767), het aan willem v opgedragen de belegering van haerlem (1770) en cleopatra, koningin van syrien (1776). - (bron: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland)
                                                                                                                                           
Een halve eeuw bordesscènes
Op 6 juli 1971 – bijna een halve eeuw geleden dus – beklommen de leden van het nieuwe kabinet-Biesheuvel de trappen van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag om zich in gezelschap van koningin Juliana te presenteren voor de persfotografen en tv-camera’s. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Greet Hofmans (1894-1968) – Gebedsgenezeres
Gebedsgenezeres Greet Hofmans verwierf landelijke bekendheid door de naar haar vernoemde affaire. Zij zou een dusdanige invloed op koningin Juliana hebben gehad dat zij in 1956 van het hof werd weggestuurd. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           

50 jaar Lauwersmeer, Wad & Water 1959 Zoutkamp: Vissermannen en garnalenkoninginnen

Het is de zaterdag voor Vlaggetjesdag als in het Visserijmuseum een aantal Zoutkampers aanschuift om hun verhalen te vertellen. Er is gebak, want de garnalenkoningin van 1959 is jarig. ... rd in 1969 verwacht dat ze met de andere schoolkinderen aanwezig zou zijn bij het plaatsen van de laatste caisson door koningin juliana. - (bron: De verhalen van Groningen)
                                                                                                                                           

Partijlied van de nazi’s op galafeest Juliana en Bernhard (1937)

Op 5 januari 1937 speelde een orkest op het galaconcert ter ere van het huwelijk van Juliana en Bernhard (dat twee dagen erna voltrokken werd), naast het Wilhelmus en het Deutschlandlied ook het nationaalsocialistische Horst Wessel-lied. ... de toenmalige koningin wilhelmina stond erop dat dit lied ten gehore gebracht werd. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 139