YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: kabinet cultuur tweede kamer regering eerste kamer minister-president amendement ministers staatssecretarissen beel ministerraad minister kabinet-balkenende iv den uyl arp kabinetscrisis wouter bos rutte ii van agt iii kabinet-rutte ii kvp kabinet-balkenende ii kabinet-kok ii cals henk kamp kabinet-rutte i kabinet-de quay wim kok lubbers kabinet-van agt ii tweede kamerverkiezingen van agt ii 1982 1981 stikker scholten derde kabinet-van agt norbert schmelzer conflict over bezuinigingen mient jan faber : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 5478 voor - kabinet van agt ii - in 0.667813062667847 seconden.
Zoektermen van en ii behoren tot de meest gebruikte woorden! Probeer deze niet te gebruiken!!

Kabinet-Van Agt II (1981-1982)

De verkiezingen maakte dat voortzetting van de coalitie van CDA en VVD niet mogelijk was (74 zetels). Omdat D66 slechts in een kabinet zitting wilde nemen waarvan ook de PvdA deel uitmaakte, was enkel een coalitie van CDA, PvdA en D66 haalbaar. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. Politiek leider is sinds 9 december 2016 vicepremier Lodewijk Asscher, die Diederik Samsom bij de verkiezing van lijsttrekker versloeg. ... de pvda heeft in het kabinet-rutte ii zes ministers en vier staatssecretarissen. ... pvda'ers was dat de partij na de verkiezingen van 1977, ondanks 10 zetels winst, in de oppositiebanken terecht kwam en dat van agt, van het nieuwgevormde cda, premier werd. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Kabinet-Van Agt I (1977-1981)

Op grond van de verkiezingsuitslag krijgt Den Uyl (PvdA) direct de formatieopdracht. Hij mikt op een combinatie van PvdA-CDA-D66. Meteen al eist het CDA evenveel ministersposten als de PvdA. De Uyl schuift dit probleem naar de laatste fase van de formatie en richt zich eerst op de programbesprekingen. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Kabinet-Van Agt III (1982)

Nadat CDA-senator Piet Steenkamp als informateur is opgetreden en geconcludeerd heeft dat de breuk niet te lijmen is, formeert Van Agt (CDA) zijn tussenkabinet. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Recht van Interpellatie

Het recht van interpellatie geeft Tweede en Eerste Kamerleden de mogelijkheid om met een bewindspersoon over een onderwerp buiten de orde van de dag te debatteren. Oftewel: een onderwerp dat niet reeds op de vergaderagenda van de Kamer staat. ... er kunnen tevens moties worden ingediend, waarin de kamer zich kan uitspreken over het beleid van een bewindspersoon of het kabinet. ... het lid dat de interpellatie aanvraagt, heeft het recht om als eerste vragen te stellen en deze vragen van een toelichting te voorzien. ... aantallen kabinet aantal rutte ii (2012-) 3 rutte i (2010-2012) 3 balkenende iv (2007-2010) 14 balkenende iii (2006-2007) 2 balkenende ii (2003-2006) 18 balkenen - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Kabinetsformaties sinds 1945

In de periode 1945 tot 2017 zijn er zo'n 30 formaties geweest. Een formatie vindt in de regel elke vier jaar plaats, maar soms worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven na een val van een kabinet. Dit was bijvoorbeeld het geval in 1982 na de val van het kabinet-Van Agt II. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Demissionair kabinet

Als een kabinet of minister ontslag heeft gevraagd aan de Koning(in), maar dit ontslag nog niet is verleend, noemen we dat demissionair. ... de demissionaire status van een kabinet betekent dat er alleen nog 'lopende zaken' worden afgehandeld, en dat omstreden (ook wel controversiele ) kwesties ... t-mei 1977 conflict in kabinet (kvp/arp) ongewijzigd demissionair (alleen lopende zaken, verkiezingen al gepland) 271 dagen van agt iii mei-september 1982 conflict in kabinet (pvda) nieuw gevormd interim-kabinet beperkt missionair (uitschrijven verkiezingen, - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Vrouwelijke bewindslieden
Anna de Waal was als staatssecretaris de eerste vrouw in het kabinet. Pas in 1956 kwam er een vrouwelijke minister, Marga Klompé, en lange tijd zat er meestal slechts één vrouw in het kabinet. Na 1980 nam het aantal toe. ... in 1953 trad anna de waal aan als staatssecretaris van onderwijs, kunsten en wetenschappen onder minister j.m.l. ... 5 (6) 9 (10) 13 11 kok i 4 5 9 14 11 lubbers iii 3 (2) 6 9 14 10 (11) lubbers ii 1 3 (4) 4 (5) 14 11 lubbers i 2 3 5 14 16 van agt iii 1 1 2 14 9 van agt ii 1 5 6 15 17 van agt i 1 3 4 16 16 den uyl 1 0 1 16 17 biesheuvel ii 0 0 0 14 11 biesheuvel i 0 1 1 16 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Soorten kabinetten

Er zijn verschillende manieren om een kabinet te typeren. Kan een kabinet rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer dan spreken we van een meerderheidskabinet. Is dat niet het geval dan wordt het kabinet aangeduid als een minderheidskabinet. ... voorbeelden zijn het kabinet-zijlstra (1966-1967), het kabinet-biesheuvel ii (1972-1973) en het kabinet-van agt iii (1982). - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Kabinetscrises

Een kabinet kan vanwege een intern conflict of door een conflict met Tweede Kamer of Eerste Kamer ten val komen. Bij interne conflicten kan worden gedacht aan een meningsverschil tussen ministers over een te nemen maatregel of over een wetsvoorstel dat in behandeling is. ... financieel-economisch beleid 12 mei 1982 kabinet-van agt ii de pvda-ministers konden zich niet vinden in het financieel-economisch beleid, met name op het punt van de financiering van - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Fractievoorzitters Tweede Kamer
Een fractievoorzitter is de leider van zijn fractie, een groep Kamerleden van dezelfde partij. Hij of zij voert het woord bij belangrijke debatten, zoals over de regeringsverklaring en bij de algemene beschouwingen over de rijksbegroting. ... bij een kabinetsformatie onderhandelen de fractievoorzitters van de partijen die een kabinet willen vormen over het regeringsprogramma en over ... arp) de jong beernink (chu) biesheuvel biesheuvel (arp), udink (chu), geertsema (vvd), drees (ds'70) den uyl den uyl (pvda) van agt i van agt (cda), wiegel (vvd) van agt ii van agt (cda), den uyl (pvda), terlouw (d66) lubbers i lubbers (cda) lubbers ii lubber - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

motie van afkeuring of wantrouwen

Er zijn twee soorten moties waarmee de Tweede Kamer ernstige kritiek op een bewindspersoon kan verwoorden: de motie van afkeuring en de motie van wantrouwen. Het onderscheid tussen beide soorten is in de praktijk overigens niet altijd even duidelijk. ... motie van afkeuring een motie van afkeuring veroordeelt beleid van een bewindspersoon (of van het kabinet ). ... egrotingsbeleid * vvd, janmaat 1988 kohnstamm (d66) + pvda paspoortbeleid pvda, d66, psp 1982 bakker (cpn) optreden kabinet-van agt iii pvda, ppr, psp, cpn 1981 waltmans (ppr) zuid-afrikabeleid pvda, d66, ppr, psp 1981 waltmans (ppr) besluit order onderzeebot - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Wetenswaardigheden kabinetsformaties

Kabinetsformaties kunnen heel verschillend verlopen. Naast het staatshoofd (vroeger) en de voorzitter van de Tweede Kamer (sinds 2012) kunnen informateurs, formateurs en verkenners een rol spelen in het proces. ... 998 kok ii d66 (-10) 1994 kok i pvda (-12) 1989 lubbers iii pvda (-3) 1986 lubbers ii vvd (-9) 1982 lubbers i cda (-3) 1981 van agt ii cda (-1), pvda (-9) 1973 den uyl d66 (-5), kvp (-8) 1971 biesheuvel arp (-2), chu (-2), kvp (-7), vvd (-1) 1967 de jong chu - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
PvdA en de Tweede Kamerverkiezingen sinds 1946
In onderstaand overzicht vindt u de belangrijkste informatie rond de PvdA en haar deelname aan Tweede Kamerverkiezingen sinds 1946. In dit overzicht staat vermeld met welke lijsttrekker, programma en kandidaten de PvdA deelnam aan de verkiezingen. ... e belangrijkste gevolgen van de verkiezingen voor de pvda staan vermeld in de tabel: het aantal behaalde zetels en het gevormde kabinet naar aanleiding van de verkiezingen. ... gramma tweede kamerverkiezingen 47 30,4 oppositie, kabinet-lubbers i 1981 joop den uyl * weerwerk 44 28,2 regering, kabinet-van agt ii 1977 joop den uyl * verkiezingsprogramma 1977 53 33,8 oppositie, kabinet-van agt i 1972 joop den uyl * keerpunt 1972. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
VVD en de Tweede Kamerverkiezingen sinds 1948
In onderstaand overzicht vindt u de belangrijkste informatie rond de VVD en haar deelname aan Tweede Kamerverkiezingen sinds 1948. In dit overzicht staat vermeld met welke lijsttrekker, programma en kandidaten de VVD deelnam aan de verkiezingen. ... de belangrijkste gevolgen van de verkiezingen voor de vvd staan vermeld in de tabel: het aantal behaalde zetels en het gevormde kabinet naar aanleiding van de verkiezingen. ... rkiezingsprograma 1982 36 23,1 regering, kabinet-lubbers i 1981 hans wiegel * samen aan het werk 26 17,3 oppositie, kabinet-van agt ii 1977 hans wiegel * vrijheid werk samenwerking (programma in hoofdlijnen) 28 17,9 regering, kabinet-van agt i 1972 hans wiege - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Kabinetscrisis 1981 en 1982

Op 12 mei 1982 kwam er een einde aan het acht maanden eerder gevormde tweede kabinet-Van Agt. De PvdA-ministers konden zich niet vinden in het financieel-economisch beleid, meer in het bijzonder in de financiering van het werkgelegenheidsbeleid. ... omdat d66 en cda wel akkoord waren gegaan met dat beleid, besloten zij samen door te regeren in een interim-kabinet (van agt iii ) dat als voornaamste taak kreeg verkiezingen uit te schrijven. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

SGP en de Tweede Kamerverkiezingen vanaf 1946

In onderstaand overzicht vindt u de belangrijkste informatie rond de SGP en haar deelname aan Tweede Kamerverkiezingen sinds 1946. In dit overzicht staat vermeld met welke lijsttrekker, programma en kandidaten de SGP deelnam aan de verkiezingen. ... de belangrijkste gevolgen van de verkiezingen voor de sgp staan vermeld in de tabel: het aantal behaalde zetels en het gevormde kabinet naar aanleiding van de verkiezingen. ... een volk 3 1,8 oppositie, kabinet-lubbers i 1981 henk van rossum * gerechtigheid verhoogt een volk 3 1,9 oppositie, kabinet-van agt ii 1977 hette abma * signalen voor goede politiek 3 2,1 oppositie, kabinet-van agt i 1972 hette abma * verkiezingsprogramma 197 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Dr. W.F. (Wim) van Eekelen

VVD-politicus met grote internationale belangstelling. Begon zijn loopbaan als diplomaat en werd daarna topambtenaar op Buitenlandse Zaken. Kort na zijn verkiezing tot Kamerlid al staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Van Agt I. ... trad in 1988 af als minister van defensie in het kabinet-lubbers ii vanwege zijn eerdere verantwoordelijkheid in de paspoort-affaire. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Drs. E. (Ed) van Thijn

Amsterdams, gepassioneerd sociaaldemocraat, die als Joodse jongen de bezetting overleefde en daarna een onvermoeibaar mensenrechtenstrijder werd. Vanuit het wetenschappelijk bureau van de PvdA spoedig raadslid in Amsterdam en Tweede Kamerlid. ... ten tijde van het kabinet-den uyl fractievoorzitter en in 1977 onderhandelaar bij de mislukte formatie. ... werd daarna (opnieuw) woordvoerder staatkundige vernieuwing en in 1981 minister van binnenlandse zaken in het kabinet-van agt ii. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Historisch overzicht cijfers kabinetten

De economie en de arbeidsmarkt verzwakken na de twee oliecrises in de jaren '70, met oplopende begrotingstekorten en uitkeringsafhankelijkheid als gevolg. In 1981/1982 is sprake van een crisis. Ondanks economisch herstel blijft daarna sprake van grote problemen op de arbeidsmarkt. ... jaren '70 tot en met kabinet-van agt ii niet alleen in west-duitsland is sprake van een 'wirtschaftswunder'. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Politiek leider van een partij

Politiek leiders treden naar buiten toe op als het 'boegbeeld' en het aanspreekpunt van hun partij. Binnen hun partij moeten zij zorgen voor politieke eensgezindheid. ... politiek leiderschap buiten verkiezingstijd gedurende een kabinetsperiode is de politiek leider normaal gesproken ofwel fractievoorzitter in de tweede kamer ofwel minister. ... effectief politiek leiderschap draagt daar aan bij. ... tijdens het kabinet-balkenende ii was het leiderschap van d66 in handen van de fractievoorzitter ( dittrich, daarna van der laan ). - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Kabinet-Biesheuvel I en II (1971-1973)

Hoewel de verkiezingsuitslag van 1971 anders doet vermoeden (van 86 naar 74 zetels), stevende de kabinetsformatie van datzelfde jaar direct af op de voortzetting van de zittende coalitie van KVP, VVD, ARP en CHU. ... van agt (kvp) (6 juli 1971 - 9 augustus 1972) staatssecretaris: mr. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Drs. J. (Jan) de Koning
Pragmatisch ingestelde CDA-politicus met een grote politiek-bestuurlijke staat van dienst. Maakte carrière in de Christelijke landbouworganisatie en werd Kamerlid voor de ARP. In 1977 minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Van Agt I en daarna van Landbouw en Visserij in het kabinet-Van Agt II. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Vicepresidenten van de Raad van State

De vicepresident van de Raad van State heeft de feitelijke leiding van dit Hoge College van Staat, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. De vicepresident bekleedt tevens het voorzitterschap van de Afdeling Advisering van de Raad van State, die adviezen uitbrengt over onder meer wetsvoorstellen en verdragen. ... zat in de jaren 1823-1842 ook de ministerraad voor, maar die vergaderde veel minder frequent dan de door de koning voorgezeten kabinetsraad. ... scholten (cda) was in 1978 tussentijds minister van defensie geworden in het kabinet-van agt/wiegel. ... voor koning willem ii gold overigens al dat hij slechts zelden voorzat, maar hij deed dat wel toen de raad advies moest uitbrengen over de voorstelle - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 133