YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine voor Kunstbus

De lexicons Kunstbus en Muziekbus zijn grote verzamelingen artikelen over kunst, muziek, cultuur en design.
(de)selecteer verwante onderwerpen: taal meervoudsvorming cultuur kaars kaarsen design uitdrukkingen en spreekwoorden kandelaar kandelabers kandelaars kandelaber kunst literair goede-vrijdag paastriduum de dood paasfeest geertjan lubberhuizen memento mori dodendans paashaas gedenk te sterven pasen petrus van schendel vanitas groningen lastige woorden namen antieke antiquiteiten rodins auguste rodins gina pane boeddha tupperware jacob cornelisz. film hendrik van balen bijenwas ondergrondse gang : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 35 voor - kaarsen - in 0.0128951072692871 seconden.

Waarom is het meervoud van kaars kaarsen, met een s, en dat van laars laarzen, met een z?

Kaarsen is een uitzondering. Meestal krijgen woorden die eindigen op rs een z in het meervoud, bijvoorbeeld laars - laarzen, baars - baarzen en beurs - beurzen. Dat kaarsen en laarzen anders worden uitgesproken en dus anders worden geschreven, heeft te maken met de etymologie (de ontstaansgeschiedenis) van deze woorden. ... is het meervoud van kaars kaarsen - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Kaars
Een kaars is een lichtbron. Het is meestal een cilindrische staaf van een bij kamertemperatuur vaste, vetachtige stof als bijenwas of stearine met door het midden een katoenen koord: de pit. Als men deze pit aansteekt smelt het vet bij de pit en wordt het door de capillaire werking in het koord gezogen. In de hogere delen van de pit wordt dit vet door verdamping en ontleding gasvormig en verbrandt onder het uitstralen van warmte en licht. ... en verbrandt onder het uitstralen van warmte en licht. kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Waar komt de uitdrukking een rare snijboon vandaan?
Iemand die een rare snijboon is, is een wonderlijke figuur, iemand die vreemde en vaak ook onverwachte dingen zegt en doet. ... een snuiter was de benaming van een instrumentje om kaarsen - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Kandelaar
De kandelaar is een houder voor kaarsen, een kolom- of balustervormig gestel met verbrede voet en een schaaltje of bekervorm aan de bovenzijde (bobèche) om een kaars op of in te plaatsen: in de vorm van een pin waarop de kaars gestoken wordt, of uit een ronde huls waarin een kaars geplaatst kan worden. ... de kandelaar is een houder voor kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Waar komt de uitdrukking 'Om der wille van de smeer likt de kat de kandeleer' vandaan?
'Om der wille van (of omwille van ) de smeer likt de kat de kandeleer' betekent: als iemand denkt ergens uiteindelijk voordeel bij te hebben, doet hij dingen die hij eigenlijk niet prettig vindt. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt in een situatie waarin iemand extra aardig doet tegen een ander, terwijl dat niet gemeend is. ... het volgende citaat (uit 1770) voor: "schoon men bij ons de kaarsen - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Petrus van Schendel
Petrus van Schendel is op 21 april 1806 in Terheijden geboren. Hij groeide op in Breda. In 1822 ging hij naar de academie in Antwerpen waar hij les kreeg van de historieschilder Matthijs van Bree. ... zijn vakkennis als schilder van nachtscenes met maanlicht of kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Paasfeest
Tijdens het Paasfeest viert de Kerk dat Jezus Christus door zijn lijden, sterven en verrijzen, ons van onze zonden heeft bevrijd. Het feest in ruime zin begint op Palmzondag en eindigt met Pasen. ... kaars aan de paaskaars aan - soms direct, soms via andere kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Geertjan Lubberhuizen
Uitgever en oprichter van de Bezige Bij, Geboren te Schoten 15 maart 1916, overleden 18 juli 1984 te Cornamona, Ierland. Zoon van Jan Willem Lubberhuizen, werktuigbouwkundig ingenieur, en Josina Petronella de Muijnck. ... mening. het pakte evenwel anders uit. ik kreeg plotseling zes kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
de dood
Memento mori is een Latijnse zin die traditioneel wordt vertaald als gedenk te sterven. Vrijere vertalingen zijn Bedenk dat u sterfelijk bent of Denk aan je eigen sterfdag. ... symbolen als doodshoofden, zandlopers, uurwerken, uitgedoofde kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Wat is juist: een rigoureuse verbouwing of een rigoureuze verbouwing?
Een rigoureuze verbouwing is juist. Rigoureus betekende oorspronkelijk 'streng', maar nu ook 'grondig, veelomvattend'. Het gaat terug op het Frans, dat nog steeds rigoureux ('streng, onverbiddelijk') kent. ... chiquer, chicst continu / continue fotograven / fotografen kaarsen - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Giuseppe Arcimboldo
zelfportret c.1575 Italiaans maniëristisch schilder, geboren ca. 1527, vermoedelijk in Milaan - overleden 11 juli 1593 aldaar. Beroemd is Arcimboldo (ook wel Archimboldo) vooral geworden om zijn allegorische teste composte, compositieportretten. ... parels, schelpen en koralen voor het water. vuur, steenkool, kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Stanley Kubrick
Stanley Kubrick ( 1928-1999) Amerikaanse filmregisseur van o.a. oorlogs-, misdaad-, sciencefiction-, historische, horror- en relatiefilms, Stanley Kubrick is misschien wel de meest veelzijdige regisseur uit de filmgeschiedenis. ... niet in de laatste plaats dankzij de belichting die geheel met kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Waarom is het meervoud van fotograaf fotografen en niet fotograven? Het is toch ook brief - brieven en raaf - raven?
De f van bijvoorbeeld fotograaf, geograaf, hiëroglief, filosoof en antroposoof blijft ook in het meervoud staan. Dat komt doordat deze woorden rechtstreeks uit het Grieks zijn afgeleid. In Griekse woorden die op een f eindigen, verandert de f niet in een v voor de meervoudsuitgang -en: fotografen, geografen, hiërogliefen, filosofen, antroposofen, enz. ... komt uit het duits). verwante adviezen apocriefe / apocrieve kaarsen - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Jacob Cornelisz. van Oostsanen
Nederlandse schilder en houtsnijder, (ca. 1472-1477 Oostzaan - vóór 1533). ... en branden in de buurt van de waarzegster wierook en kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Goede Vrijdag
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus ons van onze zonden verlost. ... begeleid door acolieten die kandelaars met brandende kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
De Sphinx
Polygoon journaal uit 1965 over de onthulling van het standbeeld van petrus regout in Maastricht. ... en van dijle' in hemiksem, belgie. 1969: start fabricage kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Draak
Draak (fabeldier) ... kop aan beide uiteinden van het lichaam. zijn ogen gloeien als kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Reductie<#>Afsplitsing Kerspel<#>Het landbezit<#>De bezittingen in de Bataafse tijd<#>Ontwikkeling van de organisatie in de 19e eeuw<#>De charitas<#>De diakonie in de 19e eeuw<#>Het armengesticht-werkhuis<#>Censura morum<#>De kerkeraad als ordebewaarder<#>Noordbroek in de gouden eeuw
Na de reduktie (1594) werd Noordbroek ingedeeld bij de klassis Oldambt en Westerwolde, sinds 1816 klassis Winschoten genaamd. De predikantenlijst voorin het kerkeboek over de jaren 1624-1703 begint met de namen van Dorpius, Jurlink en Dickmannus die volgens de overlevering-"soo veel ins daer van bekent sijn"-in Noordbroek werkzaam waren geweest "ten tijde des pausdooms", vóór de reduktie dus. ... terugkerende post is die voor het witten, noodzakelijk omdat kaarsen - (bron: Kunstbus Groningen)

                                                                                                                                           
Waar komt de uitdrukking 'Joost mag het weten' vandaan en wat wordt ermee bedoeld?
Als je iets niet weet, kun je zeggen: 'Joost mag het weten.' Je bedoelt dan: 'ik heb geen flauw idee (en ik ga me er ook niet in verdiepen)'. ... 1780) wordt beschreven hoe de chinezen die in batavia wonen kaarsen - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Gina Pane
Franse performance en installatie kunstenares, geboren 24 mei 1939 in Biarritz, gestorven 1990 in Parijs Gina Pane studeerde aan de École des Beaux Arts in Parijs en werd in de jaren '70 bekend met haar lichaamsgeoriënteerde performances. ... enkele dwarsstaven. onder het bed staat een bosje brandende kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Koen Theys
Koen Theys (1963) Belgisch kunstenaar, fotograaf en videokunstenaar, geboren 1963 in Ukkel, België, exposeert sinds 1989. Website: Koen Theys exposeert sinds 1989. ... van het leven symboliseert. beelden van boeken, kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
onderaardse gang Zuidbroek
Er zou in Zuidbroek een onderaardse gang van de Petruskerk naar de Galgenweg (voorheen Kleiweg) lopen waar misdadigers gegeseld en opgehangen werden. De geestelijken die aan de veroordeelden bijstand moesten verlenen in hun laatste uur, begaven zich dan door deze gang naar het zogenoemde Galgenbosje. ... opgegraven, maar men kon niet ver in de gang komen, want de kaarsen - (bron: Kunstbus Groningen)

                                                                                                                                           
Tupperware
Tupperware is de merknaam van een productlijn van plastic producten die voornamelijk de voorbereiding, opslag en serveren van voedsel betreft. Tupperware behoort tot het design. In Nederland is Curver een op Tupperware geinspireerd bedrijf. ... zoals aan een badkamerset (zeeppompje, prullenbakje etc.) of kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Auguste Rodin
Auguste (François Auguste René ) Rodin Auguste Rodin gefotografeerd door Nadar in 1893 Franse beeldhouwer, tekenaar en aquarellist, geboren 12 november 1840 Parijs - overleden 17 november 1917 Meudon. ... gehad in zijn geluk. zij heeft hevig gebeden en de hele dag kaarsen - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op
kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 53