YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine voor Kunstbus

De lexicons Kunstbus en Muziekbus zijn grote verzamelingen artikelen over kunst, muziek, cultuur en design.
(de)selecteer verwante onderwerpen: kunst gijsbert karel van hogendorp algemeen bestuur van swinden joan melchior kemper prins willem g.k. van hogendorp frans-adam van der duyn van maasdam literair raad van state piet hein donner beel van hogendorp herman tjeenk willink scholten tjeenk willink donner van reenen roell beelaerts van blokland willem scholten louis beel dr. a.a.l. rutgers discussies rond de raad van state van leeuwen kabinet-thorbecke ruppert aeneas mackay baron mollerus kroonprins willem van lynden van sandenburg mollerus rutgers van panhuys van swinderen jo van der hoeven mackay minister opstelten frans beelaerts van blokland marinus ruppert : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 12646 voor - gijsbert karel van hogendorp - in 1.24672603607178 seconden.
Zoekterm van is een van de meest gebruikte woorden! Probeer deze niet te gebruiken!!
We geven maximaal 8000 resultaten op deze zoektermen.

De Grondwet van 1814

Op 29 maart 1814 keurde een 'Grote Vergadering representerende de Verenigde Nederlanden' het door een commissie ontworpen Grondwet goed. Dat ontwerp was gemaakt door een commissie onder leiding van Gijsbert Karel van Hogendorp. ... dat ontwerp was gemaakt door een commissie onder leiding van gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Vicepresidenten van de Raad van State

De vicepresident van de Raad van State heeft de feitelijke leiding van dit Hoge College van Staat, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. De vicepresident bekleedt tevens het voorzitterschap van de Afdeling Advisering van de Raad van State, die adviezen uitbrengt over onder meer wetsvoorstellen en verdragen. ... eerdere vicepresidenten de eerste twee vicepresidenten waren gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Mr. G.K. graaf van Hogendorp

Gematigde Rotterdamse orangist en liberaal. Grondlegger van het Nederlandse staatsbestel. Ontwierp in de Bataafs-Franse Tijd een Grondwet. Die 'Schetsen' vormden de basis voor de Grondwet van 1814. Was zelf voorzitter van de Grondwetscommissies in 1813/1814 en 1815. ... grondwetscommissie 1815, minister van staat voornamen gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Minister van staat

Minister van staat is een eretitel die op voordracht van het kabinet door de Koning wordt verleend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op bestuurlijk gebied. Het gaat daarbij vaak om politici en bestuurders met een lange staat van dienst, zoals oud-premiers, oud-ministers, oud-Kamervoorzitters en oud-vicevoorzitters van de Raad van State. ... tweemaal is de titel aan een persoon ontnomen. in 1819 werd gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

De Grondwet van 1815

Op 1 augustus 1814 aanvaardde Willem I, die sinds 2 december 1813 soeverein vorst van de (Noordelijke) Nederlanden was, ook de soevereiniteit over de voormalige Oostenrijkse Nederlanden. Daardoor ontstond een personele unie van Noord- en Zuid-Nederland. ... net als in 1814 werd de grondwetscommissie geleid door gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Grondwetscommissies
Vrijwel alle Grondwetsherzieningen tot 1983 - de belangrijkste uitzondering was de herziening van 1840 - werden voorafgegaan door een Staatscommissie. Ook de eerste Grondwet na de Bataafs-Franse Tijd (1795-1813) werd door een commissie voorbereid. ... daarvoor werd opgesteld door een commissie onder leiding van gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

Belangrijkste bepalingen Grondwet van 1814

Erfprins Willem verklaarde op 1 december 1813 de soevereiniteit over Nederland te aanvaarden onder waarborging 'eener wijze constitutie'. De nieuwe soevereine vorst benoemde op 21 december daarom een commissie die onder leiding van Gijsbert Karel van Hogendorp een ontwerp-Grondwet moest opstellen. ... op 21 december daarom een commissie die onder leiding van gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Jan Willem Pieneman
Jan Willem Pieneman
Pieneman, portret door zijn zoon Nicolaas, 1860 (detail) Nederlandse schilder, etser van portretten, historie, landschappen, genrekunst, geschiedenis, stadsgezichten, geboren 4 november 1779 Abcoude - overleden 8 mei 1853 in Amsterdam. ... de gebeurtenis speelde zich af in het huis van initiatiefnemer gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Karel Sluijterman

Delfts architect, ontwerper en hoogleraar, geboren 22 januari 1863 Engelen ('s-Hertogenbosch) - overleden 8 juni 1931 Den Haag. De architect en ontwerper Theodorus Karel Lodewijk Sluyterman was tussen 1891 en 1899 verbonden aan de vooraanstaande Amsterdamse winkelier Hoeker en Zoon. ... ontwerpen van thedodorus karel sluyterman. - ( burgemeester gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Periode 1815-1840: onder koning Willem I
Koning Willem I regeert als een verlicht absolutistisch vorst: hij bepaalt het beleid, neemt besluiten en is verantwoordelijk voor de financiën, en hij benoemt en ontslaat de ministers. Die ministers zijn alleen aan hem verantwoording schuldig. ... gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)
                                                                                                                                           

Karel van Mander

Karel of Carel van Mander I (1548-1606) Zuid-Nederlandse kunstschilder en schrijver (Meulebeke, mei 1548 - Amsterdam, 11 september 1606). De werken van Carel van Mander behoren tot het Maniërisme van de Renaissance schilderkunst. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Karel-van-Oostenrijk-Teschen

Karel-van-Oostenrijk-Teschen

Karel van Oostenrijk-Teschen ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Karel van Het Reve

Karel van het Reve Nederlands schrijver, geboren te Amsterdam 19 mei 1921, overleden 1999 Voor de een is Karel van het Reve vooral bekend als broer van Gerard. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Karel van Lotharingen

Karel Alexander (Lunéville, 12 december 1712 - Tervuren, 4 juli 1780), hertog van Lotharingen en Bar, genoemd Karel van Lorreinen, was landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden tussen 1741-1744 en 1749-1780. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Grondwet van Nederland

De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinrichting en de grondrechten van de burgers. De Grondwet telt acht hoofdstukken. ... gijsbert - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Hoe is het vraagteken ontstaan? En het uitroepteken?
Volgens typografisch expert Karel Treebus is het vraagteken ontstaan in de Karolingische tijd (achtste of negende eeuw). In de kloosterschrijfschool van Tours werd toen het schrift- en tekensysteem geüniformeerd, wat ook nieuwe leestekens opleverde. ... gijsbert - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Karel van der Pluym

Noord-Nederlands (vóór 1775) prentkunstenaar, schilder, tekenaar van portretten. Naamsvarianten: Karel of Carel van der Pluijm of Pluym. Geboorteplaats/datum Leiden 1625, Sterfplaats/datum Leiden 1672-02-22, Plaats/periode van werkzaamheid Leiden ca 1645 - 1672. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Rudolf Karel

Rudolf Karel geboren Pilsen 9-11-1880, gestorven Terezin 6-3-1945 Tsjechisch componist Rudolf Karel studeerde vanaf 1901 aan het conservatorium van Praag, waar hij les kreeg van Karel Knittl, Josef Klicka, Karel Stecker en Karel Hoffmeister. ... gijsbert - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Karel Appel

Karel Appel

Nederlandse schilder, beeldhouwer, tekenaar en dichter, geboren 25 april 1921 Amsterdam - overleden 3 mei 2006 in Zürich, Zwitserland. Karel Appel wordt beschouwd als een prominent exponent van het expressionisme uit de tweede helft van de twintigste eeuw. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Karel van de Woestijne

Vlaams schrijver, (geb. 10.3.1878 in Gent - gest. 23.8. 1929 in Zwijnaarde). Juiste spelling is Van de Woestyne, maar Karel gebruikte als zijn kunstenaarsnaam de lange " IJ". ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Karel-Lodewijk-van-Oostenrijk

Karel Lodewijk Jozef Maria (Wenen, Schönbrunn, 30 juli 1833 - aldaar, 19 mei 1896), aartshertog van Oostenrijk, was de zoon van aartshertog Frans Karel en diens vrouw Sophie. Hij was een jongere broer van keizer Frans Jozef I en van de latere Mexicaanse keizer Maximiliaan. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Karel Goeyvaerts

Karel Goeyvaerts

Karel Goeyvaerts geb. Antwerpen 8-6-1923, gest. Antwerpen 3-2-1993 Belgisch componist Karel Goeyvaerts studeerde van 1943 tot 1947 piano, harmonie, contrapunt, fuga, compositie en muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. ... gijsbert - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Karel Dujardin

Karel Dujardin

Karel Dujardin, Commedia dell'arte show, 1657 (Louvre) Paulus geneest de kreupele man te Lystra 1663, Karel Dujardin, Olieverf op doek, 179 x 139 cm Amsterdamse kunstenaar, Amsterdam 1626-1678 Venetië. ... gijsbert - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Karel Svoboda

Tsjechische componist Auteur van onder andere de muziek van de bij kinderen populaire tekenfilmserie "Maja de bij", In 1960 werd hij beroemd als geprefereerde componist van Karel Gott, het idool van het Tsjechische en Duitse chanson. ... gijsbert - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 132