YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine voor Kunstbus

De lexicons Kunstbus en Muziekbus zijn grote verzamelingen artikelen over kunst, muziek, cultuur en design.
(de)selecteer verwante onderwerpen: kunst expressionist expressionisme expressionistische expressionisten expressionistisch vlaams-expressionisme abstract expressionistisch abstract expressionistische abstract expressionist abstract expressionisme neo-expressionistisch nieuwe schilderkunst heftige malerei neo-expressionisme neuen wilden neue malerei neue wilde muziek rheinischer-expressionismus die brucke georges rouault rheinische-sezession animist rouault animisme animisten brucke expressionistische muziek animistisch literair architectuur cultuur latemse-school cubistische flag abstrakte kunst hodler oscar jespers anton raederscheidt : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 331 voor - expressionisme - in 0.0249650478363037 seconden.

expressionisme

Expressionisme Doorverwijspagina Het expressionisme (expressionistisch, expressionist) = uitdrukkingskunst, [Frans/lat. ' expression' = 'uitdrukking'], een kunststroming waarbij men tracht het wezen der dingen uit te drukken met verwaarlozing van de objectieve vormen. ... expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Vlaams-Expressionisme

Vlaamse Expressionisme, (1920 - 1930) Belangrijkste vertegenwoordigers van het Vlaams Expressionisme zijn: Frits van den Berghe (1883-1939), Gustave de Smet (1877-1943), Constant Permeke (1886-1952), Edgard Tytgat (1879-1957), Jean Brusselmans(1884-1953). ... expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

abstract expressionisme

Het abstract expressionisme is de Amerikaanse verzamelnaam voor een aantal vernieuwende ontwikkelingen in de kunst vanaf het midden van de jaren '40. Zij zou haar naam te danken hebben aan de criticus Clement Greenberg ( 1949). ... expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

neo-expressionisme

Ook wel nieuwe wilden, nieuwe schilderkunst, Neue Malerei, Neue Wilde of Heftige Malerei genoemd, term uit de jaren tachtig voor de expressieve schilderkunst die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig door voornamelijk jonge kunstenaars gemaakt werd, echter ook gebruikt ter benaming van de kunst van hun directe voorgangers en leermeesters, zoals de Duitsers Markus Lupertz, A. ... expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Die Brücke
Belangrijke Duitse kunstenaarsgroep van het expressionisme. Het initiatief tot oprichting van deze groep ging uit van ernst ludwig kirchner, het voorstel voor de groepsnaam 'Brücke' kwam door een voorstel van karl schmidt-rottluff tot stand. ... brucke belangrijke duitse kunstenaarsgroep van het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
expressionistische muziek
Expressionisme (muziek) In navolging van de beeldende kunst en de literatuur wordt deze term ook toegepast op de nieuwe stijl in de muziek van het begin 20ste eeuw die van de ene kant een reactie was op het impressionisme en aan de andere kant een voortzetting van het subjectivisme van de hoogromantiek. ... muziek expressionisme - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Rheinischer-Expressionismus
Rheinischer Expressionismus (Het Rheinische Expressionisme) Rheinischen Expressionismus is de naam van een ongeorganiseerde kunstenaarsgroep die expressionistisch schilderden en in het Rijnland gevestigd waren. ... rheinischer expressionismus (het rheinische expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Georges Rouault
Georges Rouault (27 mei 1871 Parijs - 13 februari 1958 Parijs), Franse graficus, schilder, illustrator en ontwerper, van het fauvisme, het expressionisme en religieuze thema's. ... schilder, illustrator en ontwerper, van het fauvisme, het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
animisme
Animisme is (behalve een vorm van natuurgodsdienst, zie animistische religie) een kunststroming in de Vlaamse schilderkunst uit de jaren dertig en veertig van de 20e eeuw waarbij men de vervormingen en de aardse kleur van het Vlaamse expressionisme afwijst en de persoonlijke vertedering accentueert. ... waarbij men de vervormingen en de aardse kleur van het vlaamse expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Der Sturm
Der Sturm (1910-1932). Vanaf 3 maart 1910 gaf Herwarth Walden samen met Alfred Döblin en Lothar Schreyer en met financiële steun van Karl Kraus (1874-1936) het kunsttijdschrift Der Sturm uit. ... op, dat uit zou groeien tot het europese middelpunt van het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Vitalisme
vitalisme literaire stroming in Nederland (1920-1933) die vooral het levensoptimisme predikte. Het leven als beginsel van het Zijn, als de hoogste zin van het leven beschrijft een filosofie waarvan rond de eeuwwisseling door de Fransman Henri Bergson de grondslag wordt gelegd. ... tijd' van marcel proust, uit de literatuur van het duitse expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Ferdinand Hodler
Zwitserse schilder, geboren 14 maart 1853 te Bern - overleden 19 mei 1918 in Genève. Hodler probeerde in zijn schilderkunst een synthese te bereiken tussen Impressionisme, Realisme en Symbolisme. ... (zie zwitserse kunst). wordt wel gezien als voorloper van het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
abstrakte kunst
Abstracte Kunst Abstracte kunst duidt een voorstellingswijze aan die afziet van elke relatie tot de zichtbare werkelijkheid en die als middelen slechts gebruik maakt van de kleur, de vorm en de lijn. ... vindt men al in het impressionisme, het fauvisme en het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Otto Dix
Otto Dix (1891-1969) Otto Dix, Duitse Schilder en Graficus, Otto Dix experimenteerde met het kubisme, het expressionisme en Dada, maar keerde terug tot het gebruik van traditionele stijlelementen uit de Duitse Renaissance. ... en graficus, otto dix experimenteerde met het kubisme, het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Max Beckmann
Duits expressionistisch schilder, aquarellist, graficus en beeldhouwer, geboren 12 februari 1884 te Leipzig - overleden 27 december 1950 in New York. Beckmanns schilderkunst is geworteld in de traditie van de Europese schilderkunst. ... kleurrijke monumentale doeken situeert hij zich tussen het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Amerikaanse schilderkunst
Amerikaanse schilder- en beeldhouwkunst in de XXe eeuw Sinds de tweede helft van de zeventiende eeuw heeft de Amerikaanse kunst, die begonnen is als een anonyme ambachtelijke schilder- en beeldhouwkunst, onder voogdij van Europa gestaan. ... zijn rijpe stijl te ontwikkelen, waarin kubisme, fauvisme en expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Pierre Restany
Franse auteur en kunstcriticus, geboren 24 Juni 1930, overleden 29 mei 2003 in Parijs. Pierre Restany speelt een zeer belangrijke rol in het Nouveau Réalisme. ... aanpak met als opzet de hegemonie van het abstract expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Karel Appel
Nederlandse schilder, beeldhouwer, tekenaar en dichter, geboren 25 april 1921 Amsterdam - overleden 3 mei 2006 in Zürich, Zwitserland. Karel Appel wordt beschouwd als een prominent exponent van het expressionisme uit de tweede helft van de twintigste eeuw. ... karel appel wordt beschouwd als een prominent exponent van het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Floris Jespers
Belgisch schilder, etser en glasschilder, 18.03.1889 Borgerhout ( Antwerpen) - 16.04.1965 aldaar. Gerenommeerd Vlaams expressionist en voor sommigen zelfs de Vlaamse Picasso. ... achtereenvolgens invloed van impressionisme, kubisme en expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Frits van Den Berghe
Belgisch schilder, tekenaar, graveur en vervaardiger van hout- en linoleumsneden, geboren 3 april 1883 te Gent - overleden 23 september 1939 aldaar. Frits van den Berghe behoorde met o. ... gustave de smet aan. hij maakt in nederland kennis met het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Hendrik Petrus Berlage
Nederlands architect, geboren 21 februari 1856 te Amsterdam - overleden 12 augustus 1934 in Den Haag. Hoewel Berlages ontwerpen invloed hadden op De stijl, moeten ze eerder als uitingen van expressionisme dan van modernisme worden beschouwd. ... invloed hadden op de stijl, moeten ze eerder als uitingen van expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Prosper De Troyer
Belgisch schilder, Destelbergen 26.12.1880 - Duffel 01.06.1961. Hij studeerde aan de academie te Mechelen. Onder invloed van Marinetti evolueerde hij van een postimpressionistische schilderwijze met fauvistische kenmerken via futuristische composities van een opvallende dynamiek (1918-1920) naar een geometrische abstractie. ... hij radicaal van stijl en evolueert naar een figuratief expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
dada
Dada of dadaïsme is een literair-artistieke beweging die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond als een reactie op het expressionisme en die gericht was tegen de bourgeoiscultuur. ... tijdens de eerste wereldoorlog ontstond als een reactie op het expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Literatuurgeschiedenis-Dichtkunst
Beknopte Literatuurgeschiedenis Poëzie Klassieke poëzie De Griekse literatuur van ca 450 tot ca 350 vC en de Romeinse literatuur van ca 60 vC tot ca 15 nC Hele generaties dichters (o. ... (1921), de nederlaag (1937) en quiet though sad (1947). expressionisme - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op
kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 38