YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze betrouwbare websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: etymologie literair wetenschap beschrijving verklaring studie moderne stilistiek en taalkunde woorden woordvorming en geschiedenis volksetymologie filologie esoterisme anagram etymon domeinen en stromingen in stilistiek en taalwetenschap genetic fallacy groningen etymologie broek onzinnige etymologie goropisme taal knarsetanden of tandenknarsen zeperd haar op de tanden hebben bockbier monddood maken om van te watertanden apekool of apenkool de of het spits afbijten een gegeven paard niet in de bek kijken op je tandvlees lopen lachen als een boer met kiespijn iemand aan de tand voelen frans grieks betekenis aardrijkskundige namen d of t legende afbrekingen tautologie : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 1803 voor - etymologie - in 0.207297086715698 seconden.
Zoekterm etymologie is een van de meest gebruikte woorden! Probeer deze niet te gebruiken!!

etymologie

De etymologie -gieën v - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

etymologie

1.0: studie van de herkomst van woorden 2.0: verklaring van een woordherkomst etymologie 1.0 wetenschappelijke studie van de oorsprong en de geschiedenis van woorden. - (bron: ANW)

                                                                                                                                           

etymologie

Leer van de herkomst van woorden. - (bron: Cultureel Woordenboek)

                                                                                                                                           

etymologie

Etym: Gr. etumon = de wortel, de kern (van een woord) < etumos = waar, werkelijk. Onder deze term verstaat men zowel de oorsprong of geschiedenis van een woord, als het onderzoek daarvan. - (bron: Algemeen letterkundig lexicon - dbnl)

                                                                                                                                           

goropisme - (onzinnige etymologie)

goropisme [onzinnige etymologie] {1926-1950} genoemd naar Joannes Goropius Becanus, waarin Joannes Goropius staat voor Geertszone of Gerartsen van Gorp en Becanus een verlatijnsing is van Hilvarenbeek, waar hij was geboren (1519-1573). - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           

etymologie broek

Het woord ' broek' is verwant aan het Middelnederduits brōk, oudhoogduits bruoh (moeras) en Duitse Bruch (moeras) en het oudengels brōc [beek] (engels brook) en is afgeleid van het Germaanse woord broka wat moeras betekent. - (bron: Kunstbus Groningen)

                                                                                                                                           
Verstandskies
Nee; hoewel dit een veelgehoorde verklaring is, is deze etymologie niet juist. De verstandskies wordt namelijk ook in andere talen met ‘verstand’ geassocieerd, waarbij de gedachte aan ‘verre stand’ niet mogelijk is. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Volksetymologie

Volksetymologie is het verschijnsel dat een woord door 'het volk' (de taalgebruikers) wordt vervormd. Vaak gaat het om woorden die niet zo bekend meer zijn en/of waarvan de opbouw niet wordt doorzien. De taalgebruikers brengen zo'n woord in verband met een ander woord dat erop lijkt en dat ze wél goed kennen; ze verzinnen er dus een andere etymologie (herkomst) bij. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Balorig
Bal- in balorig betekent ‘kwaad, slecht’. Vroeger sprak men niet van balorig maar van balhorig; iemand die niet goed wilde luisteren, was balhorig (‘slechthorend’). Hieruit is de huidige betekenis van balorig ontstaan: ‘niet naar goede raad luisterend, tegendraads, ontevreden’. ... overigens komt de etymologie van balorig niet meer terug in de afbreking van het woord: het wordt afgebroken als ba-lorig of balo-rig, niet als bal-orig. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
etymon
Etym: Gr. etumon = wortel van een woord < etumos = waar, werkelijk. De oorspronkelijke (kern)betekenis of kiem waaruit een woordvorm zou voortspruiten. In die zin verwijst het naar een soort woordwortel waarvan de etymologie uitgaat. - (bron: Algemeen letterkundig lexicon - dbnl)

                                                                                                                                           
doublet-3
Etym: Fr. < Lat. duplus = tweevoudig, tweemaal. Term uit de taalkundige woordstudie ( etymologie) ter aanduiding van dubbelvormen of tweelingwoorden, d.w. - (bron: Algemeen letterkundig lexicon - dbnl)

                                                                                                                                           
Braband / Brabant, Brabanders
Tegenwoordig is alleen Brabanders juist, maar vroeger kwam Brabanters, met een t, wel voor. Waarschijnlijk is men naar analogie van Hollanders gaan spreken van Brabanders. Deze verandering heeft al lang geleden plaatsgevonden. ... brabanter is vanouds zeldzaam en wordt tegenwoordig slechts nu en dan opzettelijk, ter wille der etymologie, gebezigd, b.v. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Autoped
Autoped (‘step’) is afgeleid van het Franse autopède. Dat verklaart de d op het eind van het woord. Autopède is weer gevormd naar het Griekse autos (‘zelf’) en pedis, de tweede naamval van pes (‘voet’). ... hoewel de autoped dus niets met de auto als vervoermiddel te maken heeft, komt de etymologie van beide woorden wel overeen. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Boterham (etymologie)

De herkomst van het woord boterham is niet duidelijk. Het eerste deel van het woord is hetzelfde als het gewone woord boter, maar waar het tweede deel ( ham ) vandaan komt, is onbekend. - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
-logie - (-wetenschap, -theorie)
-logie achterv. Eerst alleen in leenwoorden uit het Latijn, al dan niet via het Frans, bijv. → astrologie, → theologie en → genealogie (alle reeds mnl. ), → analogie, → etymologie [beide 16 e eeuw] later ook in rechtstreekse leenwoorden uit het Grieks, bijv. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
Knoflook
Knof zelf betekent niets; knoflook is een verbastering van kloflook, dat moeilijk uit te spreken was vanwege de twee l 'en die zo vlak na elkaar staan. Klof- in kloflook is een afleiding van het zelfstandig naamwoord kloof of het werkwoord klieven; het verwijst naar de kleine 'kloofjes' tussen de tenen van een bolletje knoflook. ... zoeken in taaladviezen voer zoekwoord in trefwoorden etymologie - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Tussen de middag (herkomst)
Nee, tussen de middag is geen verkorting. Tussen is hier gebruikt in de verouderde betekenis ‘gedurende, tijdens’. In ouder Nederlands kon je het bijvoorbeeld hebben over tusschen dien tijd. Dat betekende dan ‘gedurende die tijd’. ... zoeken in taaladviezen voer zoekwoord in verwante adviezen kiezen tussen a en / of b tussen john en ik/mij trefwoorden etymologie voorzetsels externe links taaladvies.net: voormiddag, namiddag - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Litteken / lidteken
De juiste spelling is litteken. ... zen juffrouw (herkomst) verassing / verrassing toendertijd / toentertijd zachte heelmeesters maken stinkende wonden trefwoorden etymologie lastige woorden d/t gratis taalnieuws en taaltips? abonneer u op taalpost! - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Kangoeroe (herkomst)
Kangoeroe is een verbastering van het woord gangurru, dat afkomstig is uit het Guugu Yimidhirr, een Aboriginaltaal. In deze taal is het de naam voor de grote zwarte kangoeroe. Tijdens de eerste ontdekkingsreis van James Cook (1768-1771) zagen de Engelsen in het noordoosten van Australië deze kangoeroes rondspringen. ... zoeken in taaladviezen voer zoekwoord in trefwoorden etymologie - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Toast / toost
Juist is: ‘een toost op iemand uitbrengen. ... zoeken in taaladviezen voer zoekwoord in verwante adviezen engelse werkwoorden met een t (nederlandse vervoeging) trefwoorden etymologie woordkeuze gratis taalnieuws en taaltips? abonneer u op taalpost! - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
De luipaard / het luipaard
Het is allebei juist. Luipaard is oorspronkelijk een de-woord, maar het luipaard mag ook. Van Dale heeft tot en met zijn dertiende druk expliciet aangegeven dat het luipaard eigenlijk niet goed was, maar sinds de veertiende druk (2005) staan de luipaard en het luipaard gelijkwaardig naast elkaar. ... in het nederlands werd leopart aangepast ( volksetymologie). - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Tompouce (herkomst)
Een tompouce, ook wel geschreven als tompoes, is een gebakje. Het is rechthoekig en bestaat uit twee lagen bladerdeeg met daartussen gele room (‘banketbakkersroom’) of soms slagroom. Bovenop zit (meestal roze) glazuur. ... oord in verwante adviezen taartje / gebakje merengue / meringue pepernoten / kruidnoten apfelstrudel / apfelstrudel trefwoorden etymologie wilt u onze taal steunen met een donatie? - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
& (ampersand): oorsprong
Het &-teken wordt ampersand genoemd. Dat is een Engelse term die waarschijnlijk een vervorming is van de woordgroep and per se ‘and’ (= ‘en op zichzelf (het teken) &’). Dit wilde zeggen: ‘met het teken ‘&’ op zichzelf wordt het woord and bedoeld’. ... dviezen ampersand: gebruik van het &-teken apenstaartje / apestaartje gradenteken en andere tekens: spatie of niet? trefwoorden etymologie symbolen gratis taalnieuws en taaltips? abonneer u op taalpost! - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Onstuimig
Nee, onstuimig is niet afgeleid van stuimig. In de praktijk komt stuimig weleens voor, maar vrijwel altijd voor de grap. Het is in elk geval geen standaardtaal. ... nte adviezen onguur / guur weer ont-: ontdooien, ontbijten, ontvetten kosten / onkosten willekeurig / onwillekeurig trefwoorden etymologie gratis taalnieuws en taaltips? abonneer u op taalpost! - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 143