YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine voor Kunstbus

De lexicons Kunstbus en Muziekbus zijn grote verzamelingen artikelen over kunst, muziek, cultuur en design.
(de)selecteer verwante onderwerpen: taal etymologie aardrijkskundige namen woordkeuze cultuur voorzetsels duitsland duitse duits lastige woorden betekenis uitdrukkingen en spreekwoorden muziek fotografie werner mantz mantz de anschluss bach collegium stuttgart spartakusopstand berlijn spartakus-opstand anschluss dur kunst literair oostenrijkse oostenrijkers thomas wachweger duitse literatuur petersen-quartett rekkenze-brass silbermann rijksstad oostenrijker rijksdaggebouw strassburg straatsburg rijksdag opper-oostenrijk markus schaller : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 1049 voor - duits - in 0.0589208602905273 seconden.

Het Nederlandse volkslied begint met 'Wilhelmus van Nassouwe / ben ik van Duitsen bloed'. Moet dat niet 'van Dietsen bloed' zijn?

Nee, het is altijd 'van Duitsen bloed' geweest. Het is een misverstand om te denken dat alleen Diets en niet Duits op Nederland(s) kan slaan. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) zegt bij Duitsch: "Etymologisch één met DIETSCH, zie ald[aar]". ... volkslied begint met 'wilhelmus van nassouwe / ben ik van duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Is onstuimig weer het tegenovergestelde van stuimig weer?
Van onstuimig bestaat géén tegenhanger zonder on-. Dat komt doordat onstuimig een leenwoord is; we hebben het in de zestiende eeuw aan het Duits ontleend. In die taal was ungestüm samengesteld uit het ontkennende voorvoegsel un en gestüeme, dat 'zacht, rustig' betekende. ... een leenwoord is; we hebben het in de zestiende eeuw aan het duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is juist: 'Dat is niet in Frage' of 'Dat is niet im Frage'?
In Frage heeft wat ons betreft de voorkeur; im Frage is pseudo-Duits. ... in frage heeft wat ons betreft de voorkeur; im frage is pseudo- duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland is een West-Europese staat en wordt gevormd door een federatie van 16 deelstaten, in het Duits Bundesländer of Länder (ev. Land) geheten. Het is gelegen in Midden-Europa en grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg, België en Nederland. De Bondsrepubliek Duitsland heeft met ongeveer 82,4 miljoen inwoners na Rusland de grootste bevolking van alle Europese landen. Het is een belangrijk lid van de Europese Unie en de economische, politieke en militaire organisaties in Europa. ... duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Wat is een schwalbe? En is er ook een Nederlands woord voor?
Letterlijk betekent schwalbe (een Duits woord) 'zwaluw'. Het is voetbaljargon; Van Dale (2005) omschrijft het als 'val in het strafschopgebied waarbij gesimuleerd wordt dat men het slachtoffer is van een overtreding, om een penalty toegekend te krijgen'. ... een nederlands woord voor? letterlijk betekent schwalbe (een duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Is naast sowieso ook zowiezo juist?
Alleen sowieso is juist. Dit woord, dat 'toch al, in elk geval' betekent, komt sinds het begin van de twintigste eeuw in het Nederlands voor. Het is geleend uit het Duits; voor de precieze herkomst verwijzen we graag naar de Etymologiebank. ... twintigste eeuw in het nederlands voor. het is geleend uit het duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is de herkomst van het woord bockbier?
Het woord bockbier komt uit het Duits. In die taal is Bockbier ontstaan als een verbastering van Einbecker/Eimbecker bier of Einbeckisch/Eimbeckisch Bier. ... van het woord bockbier? het woord bockbier komt uit het duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waar komt het woord verstandskies vandaan? Vaak wordt gezegd dat deze aanduiding te maken heeft met de 'verre stand' van de kies: de vér-standskies dus. Klopt dat?
Nee; hoewel dit een veelgehoorde verklaring is, is deze etymologie niet waarschijnlijk. De verstandskies wordt namelijk ook in andere talen met 'verstand' geassocieerd, waarbij de gedachte aan 'verre stand' niet mogelijk is. ... dat geldt bijvoorbeeld voor het engels ( wisdom tooth ), het duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat betekent esprit de l'escalier en waar komt deze uitdrukking vandaan?
De uitdrukking esprit de l'escalier (of esprit d'escalier ) betekent letterlijk 'geestigheid op de trap'. Er wordt mee bedoeld dat je pas iets grappigs of gevats te binnen schiet op het moment dat je al bent vertrokken. ... zelf stond je waarschijnlijk met je mond vol tanden. het duits - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Werner Mantz
Duits- Nederlandse fotograaf Duitsland met zijn foto's van moderne architectuur. In 1921 opent de jonge fotograaf Werner Mantz in het hartje van zijn geboortestad Keulen aan de Hohenstaufenring zijn eerste atelier voor architectuurfoto's. ... mantz duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Bach Collegium Stuttgart
Duits instrumentaal ensemble ... collegium stuttgart duits - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Dur
( Duits) grote terts toonsoort. ... ( duits - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Anschluss
De Anschluss (Duits voor \ ... de anschluss ( duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Berlijn
De hoofdstad van Duitsland, in het Duits Berlin. ... de hoofdstad van duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Straatsburg
Straatsburg (Frans en Engels: Strasbourg, Duits: Straßburg, Elzassisch: Strossburi) is de hoofdstad van de regio Elzas in het noordoosten van Frankrijk. ... straatsburg ( frans en engels: strasbourg, duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Grimm
Jakob Ludwig Karl Grimm (geb. 4.1.1785 in Hanau - gest. 20.9.1863 in Berlijn), Duits taalkundige. Jakob Grimm was als taalgeleerde de grondlegger van de germanistiek. ... grimm (geb. 4.1.1785 in hanau - gest. 20.9.1863 in berlijn), duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Alfred Schnittke
Alfred Garrievich Schnittke geboren Engels, Saratova 24-11-1934, gestorven Hamburg 3-8-1998 Duits (sinds 1990) componist van Russische afkomst Alfred Schnittke was een toonaangevende componist van de post-Sjostakovich generatie. ... engels, saratova 24-11-1934, gestorven hamburg 3-8-1998 duits - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Markus Schaller
Geboren 1964 Duits kunstenaar Markus Schaller is abstract- en figuratief beeldhouwer, performancekunstenaar en fotograaf. Vancouver Scuplture Biennale Markus Schaller werd zeer beïnvloed door kerkmuziek en kunst. ... schaller geboren 1964 duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Oostenrijk
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië. ... oostenrijk ( duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Thomas Wachweger
Duits kunstenaar, 1943 Breslau. 1963- 1970: studie aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg. Woont in Berlijn. Mülheimer Freiheit 'Een punt van belang voor de toeschouwer is dat hij zich net zozeer voor het werk openstelt als de kunstenaar dat voor elkaar doen. ... wachweger duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Silbermann
Duitse familie van orgelbouwers Andreas Silbermann Duits orgelbouwer geboren Kleinbobritzsch, Saksen 16 mei 1678, gestorven Straatsburg 16 maart 1734. Andreas Silbermann vestigde zich in 1702 te Straatsburg en werkte van 1704-06 bij Thierry in Parijs. ... duits - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Petersen-Quartett
Petersen Quartett Duits strijkkwartet. ... petersen quartett duits - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Rijksdag
De Rijksdag was de vroegere benaming voor het parlement van Duitsland. Heden heeft de Duitse Bondsdag ( Duits: Bundestag) dezelfde functie in het moderne Duitsland. ... rijksdag kan verwijzen naar:. een vergadering van duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Duitse literatuur

Onder Duitse literatuur verstaat men die literaire werken, die in het Duits zijn geschreven. Ook de Oostenrijkse literatuur en de Duitstalige Zwitserse literatuur vallen hier dus onder, al worden deze in later perioden ook los gezien. ... duits - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 26