YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine uit Noordbroek

Geen cookies, geen trackers, geen reclame, alleen serieuze websites.

Suggesties:
(de)selecteer verwante onderwerpen: vvd partij van de arbeid chu ppr d66 sdap katholieke volkspartij doorbraak doorbraakgedachte verzuiling joan willems abraham kuyper gerard van walsum feij van melick-herkenbosch het doorbreken hilda verwey-jonker ko suurhoff kolfschoten van rhijn deurbraak frans goedhart de doorbraak willem banning tweede kamerlid willem schermerhorn commissaris van de koningin frans wijffels maan sassen 1945-1946 nederlandse volksbeweging tweede kamerverkiezingen kabinet-schermerhorn/drees lieftinck jan de quay teulings geert ruygers kvp drees cda sp : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 682 voor - doorbraak - in 0.0802488327026367 seconden.

De 'doorbraak'

Na de Tweede Wereldoorlog streefden progressieven naar een zogenaamde 'doorbraak': niet langer moest het 'geloof' bepalend zijn voor de politieke keuze. Progressieve katholieken en protestanten dienden zich aan te sluiten bij sociaaldemocraten en vrijzinnig-democraten in één progressieve partij. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

doorbraak - (het doorbreken)

deurbraak s.nw. 1. Handeling van deur te breek. 2. Plek waar iets deurgebreek het. 3. Gebeurtenis of aksie wat teenstand laat verbrokkel of 'n saak bevorder. - (bron: Etymologiebank)

                                                                                                                                           
Partij van de Arbeid (PvdA)
De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. Politiek leider is sinds 9 december 2016 vicepremier Lodewijk Asscher, die Diederik Samsom bij de verkiezing van lijsttrekker versloeg. ... tot een echte doorbraak van het vooroorlogse partijenstelsel kwam het niet, doordat de confessionelen na de oorlog verder gingen in aparte partijen en - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Verzuiling
De Nederlandse samenleving werd een groot deel van de 20ste eeuw gekenmerkt door een sterke verzuiling. Daaronder verstaan we de opdeling van de maatschappij op grond van geloofsovertuiging en/of maatschappelijke opvattingen. ... dit werd de ' doorbraak-gedachte ' genoemd. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

De Doorbraak en de Doorbraakgedachte (Politieke betekenis)

De Doorbraak is een politiek verschijnsel dat in de praktijk direct na de Tweede Wereldoorlog zijn beslag kreeg in de Nederlandse politiek. Wat hield de Doorbraak precies in? - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           

Dijkdoorbraak in Nieuwe Statenzijl

Doorbraak N.-Statenzijl Foto boven: De aanleg van een sluis te Nieuwe Statenzijl tussen 1870 en 1880. - (bron: NazatenDeVries)
                                                                                                                                           
Socialistische Partij (SP)
De SP is een socialistische, eurosceptische partij. Sinds 5 maart 2010 is Emile Roemer politiek leider. De partij werd opgericht in 1972 en kent vooral een sterke lokale, actiegerichte basis. De SP wil 'een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan'. ... het partijcongres stelt doorbraak naar het parlement als voorlopige strategische hoofdtaak. - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Charles Drybergh
Charles Drybergh (Sint-Pieters-Jette (Brussel), 26 mei 1932 - Oostende, 30 december 1990) was een Belgisch kunstschilder uit Oostende die voldoende gewaardeerd werd maar, door zijn tragisch leven, toch geen grote doorbraak heeft beleefd. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Politieke partij
Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten. Politieke partijen streven vaak meer dan één doel na, zoals bevordering van werkgelegenheid, een eerlijke inkomensverdeling, een schoon milieu of het bestrijden van criminaliteit. ... meer over verzuiling doorbraak na de tweede wereldoorlog werd gepoogd de verzuiling te doorbreken (daarom werd daarvoor het begrip 'doorbraak' gebruikt) door - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Bouman, Pieter Jan (1902-1977)
... een eerste doorbraak in die richting had al plaats gevonden in zijn studententijd, toen een verblijf te londen sociale misstanden onder zijn aandach - (bron: Biografisch Woordenboek van Nederland)

                                                                                                                                           
Geschiedenis van de VVD
De VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) is een Nederlandse liberale politieke partij. Werd in 1948 om onderdak te bieden aan conservatief liberalen en teleurgestelde vrijzinnig-democraten. ... doorbraak van de vvd de eerste grote doorbraak van de vvd kwam begin jaren zeventig onder de jonge en bijna populistische opererende hans - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Ruijgers, Gerardus Johannes Nicolaas Maria (1911-1970)
... ondanks zijn unie-verleden mocht hij daar optreden als paradepaard in de arena van de politieke doorbraak. - (bron: Biografisch Woordenboek van Nederland)

                                                                                                                                           
arne nordheim
arne nordheim
Arne Nordheim Arne Nordheim geboren Larvik 20 juni 1931 Noors componist 1949 aan het conservatorium van Oslo, waar hij orgel studeerde. Het horen van de uitvoering van de Tweede Symfonie van Gustav Mahler, betekende een omslag voor Nordheim en hij besloot componist te worden. ... nordheim beleefde zijn doorbraak als componist in noorwegen met de liedcyclus aftonland (avondland) in 1956 en na een aantal jaren had hij canzona (1960) en epi - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Theo Engelen
Foto: Berry Poelen Theo Engelen is 19 oktober 1950 geboren in Geulle, een Maasdorp in Limburg. Hij ging naar het gymnasium in Maastricht. Na de middelbare school studeerde hij geschiedenis in Nijmegen, waar hij na zijn afstuderen aan de universiteit is blijven werken. ... in de nacht van de doorbraak (1995) verwerkte theo engelen een duidelijke boodschap. - (bron: Algemeen letterkundig lexicon - dbnl)

                                                                                                                                           
Beel I – Het eerste parlementaire kabinet na de oorlog
De Tweede Wereldoorlog is ongetwijfeld de ernstigste breuk geweest in de recente vaderlandse geschiedenis. Vijf jaar lang was Nederland zijn zelfstandigheid kwijt. ... de zogeheten doorbraak bleef uit en het verzuilde bestel keerde in volle glorie terug. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Sylvester Stallone
Sylvester Stallone
... vanaf 1977, na de doorbraak van stallone bij het grote publiek, zou deze film beter bekend staan onder de naam the italian stallion. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Het leven van Mina Kruseman 1839-1922
Mina Kruseman? Die dacht ik te kennen. Dat was een van de eerste feministes. Ze was ook de actrice die Multatuli’s Vorstenschool gespeeld kreeg en zelf de hoofdrol voor haar rekening nam, die vervolgens ruzie kreeg met de auteur over de royalties en die Douwes Dekker het briljant geformuleerde commentaar ontlokte dat één Multatuli blijkbaar slechts een vijfde Kruseman waard was. ... ja, kruseman bewerkstelligde op het toneel de doorbraak van multatuli en die was het oneens met haar over het geld, maar het conflict eindigde in een debacle voor haarzelf: het toneel - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Alquin
Halverwege de jaren '70 toonaangevende progressieve rockformatie uit Delft, die invloeden uit pop, klassiek, symfo en jazz in haar muziek verwerkt. Hoewel de meeste platen in Engeland worden opgenomen, met Engelse producers, blijft een internationale doorbraak uit. - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Bert Koopmans
Functie: Schaatser Geboren: 1963 (Norg 1963) Schaatser. Beheerste vooral de lange en middellange afstand. Veroverde als c-junior het zilver in 1979. In 1981 kwam de doorbraak met het kampioenschap bij de B-junioren en opname in de selectie van Jong Oranje. - (bron: Geheugen van Drenthe)

                                                                                                                                           
Bon Jovi
Amerikaanse hardrockband uit New Jersey. De band had haar grote doorbraak in 1986 met het album "Slippery When Wet". Ondanks flutliedjes als "Living On a Prayer" en "You Give Love a Bad Name", werd deze plaat een groot succes. - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Chris Cornell (1964-2017) – Zanger en Soundgarden-frontman
De singer-songwriter Chris Cornell (1964-2017) was medeoprichter van de Amerikaanse band Soundgarden en speelde ook in de band Audioslave. Cornell legde samen met artiesten als onder meer Neil Young, Andrew Wood, Kim Thayil, Kurt Cobain (Nirvana), Eddie Vedder, Jeff Ament en Stone Gossard (alle drie Pearl Jam) de basis van de grunge, een muziekgenre dat in de jaren 1980 in Seattle, Verenigde Staten, ontstond. ... de echte doorbraak van de band volgde in 1994 met het album superunknown, waarop de hits 'black hole sun' en 'spoonman' stonden. - (bron: Historiek)
                                                                                                                                           
Polder, Helena
... ' het was voor beiden hun grote doorbraak. - (bron: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland)
                                                                                                                                           
Marijke van Warmerdam
Marijke Van Warmerdam (°1959, Nieuwer Amstel, Nederland) Nederlandse video- en multimediakunstenaar, geboren in Nieuwer Amstel, woont en werkt in Amsterdam. Van Warmerdams kunst functioneert binnen een kader waarin kunst en alledaags leven, feiten en fictie samengebracht worden. ... 1995 nam marijke van warmerdam deel aan de biennale van venetie waar zij drie film-loops liet zien, die voor een internationale doorbraak zorgden. - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Küller, Johanna (1884-1966)
... de doorbraak naar succes komt wanneer zij wat ze zelf noemt 'de geschiedenis van de vrouwenemancipatie verbeeldt' in de opstandigen (1925), - (bron: Biografisch Woordenboek van Nederland)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 139