YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine voor Kunstbus

De lexicons Kunstbus en Muziekbus zijn grote verzamelingen artikelen over kunst, muziek, cultuur en design.
(de)selecteer verwante onderwerpen: anders fogh rasmussen a. (anders) fogh rasmussen l. (lars) lokke rasmussen lars lokke rasmussen europese unie verdrag van maastricht navo vn noord-atlantische verdragsorganisatie otan de navo ovse joseph luns de krim wat is de navo jaap de hoop scheffer paul-henri spaak nato west-europese unie (weu) organisation transatlantique nord north atlantic treaty organization jens stoltenberg dirk stikker javier solana russische agressie in oekraine intergouvernementeel artikel 5 navo-verdrag cultuur design taal werkwoord woordkeuze hulpwerkwoord betekenis aaneenschrijven etymologie voorzetsels stijlfouten stijlfiguren meervoudsvorming : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 1152 voor - anders fogh rasmussen - in 0.0687079429626465 seconden.

A. (Anders) Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen (1953) was in 2009-2014 secretaris-generaal van de NAVO. Tussen 2001 en 2009 leidde hij als minister-president drie opvolgende Deense kabinetten. Rasmussen werd in 1978 voor Venstre, de Deense liberale partij, lid van het Parlement. ... ( anders - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

L. (Lars) Lokke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen (1964) is sinds 28 juni 2015 minister-president van Denemarken. Eerder was hij dat van 5 april 2009 tot 3 oktober 2011. In 2009 volgde tussentijds Anders Fogh Rasmussen op, na diens benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. ... 5 april 2009 tot 3 oktober 2011. in 2009 volgde tussentijds anders - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel door onderlinge samenwerking de veiligheid van niet-communistische landen van Europa tegen eventuele agressie van de Sovjet-Unie te waarborgen. ... regeringen'. dit houdt in dat alle lidstaten moeten instemmen, anders - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           

'Ik stond in de file, anders had ik wel eerder thuis geweest.' Kun je dat zo zeggen?

Je kunt het wel zeggen, maar had geweest is geen standaardtaal. In het Standaardnederlands wordt geweest met (een vorm van) het hulpwerkwoord zijn gecombineerd: 'Ik stond in de file, anders was ik wel eerder thuis geweest. ... stond in de file, anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Hier zet men koffie en over is een voorbeeld van een zeugma. Wat is dat voor stijlfiguur?
Een zeugma is een stijlfiguur waarbij een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord wordt verbonden met twee andere woorden, maar eigenlijk slechts op een van beide slaat, of op het een anders betrokken is dan op het ander. ... maar eigenlijk slechts op een van beide slaat, of op het een anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wanneer gebruik je het voorzetsel na en wanneer gebruik je naar?
Na betekent 'later dan', 'in tijd of ruimte volgend op'. Het is het tegenovergestelde van voor. Met na kun je dus zeggen dat iets later gebeurt dan iets anders, of dat iets of iemand achter iets of iemand anders aan komt. ... voor. met na kun je dus zeggen dat iets later gebeurt dan iets anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waarom is het meervoud van kaars kaarsen, met een s, en dat van laars laarzen, met een z?
Kaarsen is een uitzondering. Meestal krijgen woorden die eindigen op rs een z in het meervoud, bijvoorbeeld laars - laarzen, baars - baarzen en beurs - beurzen. Dat kaarsen en laarzen anders worden uitgesproken en dus anders worden geschreven, heeft te maken met de etymologie (de ontstaansgeschiedenis) van deze woorden. ... baars - baarzen en beurs - beurzen. dat kaarsen en laarzen anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is juist: in arren moede of van armoede?
In arren moede en van armoede hebben een verschillende betekenis. In arren moede betekent 'ten einde raad' en vaak ook 'nadat je tevergeefs bij anderen hebt aangeklopt'. Daarnaast bestaat van armoede of van armoe, dat iets als 'bij gebrek aan beter', 'omdat er niets anders te verzinnen was om de toestand te verbeteren' betekent. ... armoe, dat iets als 'bij gebrek aan beter', 'omdat er niets anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waar komt de uitdrukking 'Het hemd is nader dan de rok' vandaan?
'Het hemd is nader dan de rok' wordt gezegd om uit te drukken dat je vooral je eigen belangen of anders die van je naaste familie laat voorgaan. Voor mensen die verder weg staan, doe je minder moeite. De uitdrukking past bijvoorbeeld in een zin als 'Ik wist wel dat die jeugdtrainer zijn eigen kind sowieso zou opstellen; het hemd is nu eenmaal nader dan de rok. ... gezegd om uit te drukken dat je vooral je eigen belangen of anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Moet het woord doorsnee aan het volgende woord vast worden geschreven, zoals doorsnee( )burger?
Het kan, maar het hoeft niet. Doorsneeburger en doorsnee burger zijn dus allebei juist; daarbij geldt doorsneeburger als iets neutraler. Doorsnee-burger mag ook; een facultatief koppelteken kan worden toegevoegd als een woord anders lastig leesbaar zou zijn (behalve in dictees). ... facultatief koppelteken kan worden toegevoegd als een woord anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Staat standaard altijd aan het volgende woord vast, of mag het er ook los van staan?
Standaard maakt vaak deel uit van een samenstelling, maar het kan ook als los bijvoeglijk naamwoord gebruikt worden. Dat laatste gebeurt vooral als het woord anders lang zou worden, zoals bij standaard doorlooptijd. ... gebruikt worden. dat laatste gebeurt vooral als het woord anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Welke woordsoort is je in de zin 'Ik heb je gezien'?
Je is hier een persoonlijk voornaamwoord. Persoonlijke voornaamwoorden verwijzen meestal naar levende wezens. De vorm hangt af van persoon en getal (eerste, tweede of derde persoon, en enkelvoud of meervoud), van de functie in de zin (als het voornaamwoord het onderwerp van de zin is, is de vorm anders dan wanneer het een andere functie heeft), of de vorm benadrukt wordt of niet (de zogenoemde volle en gereduceerde vormen) en het geslacht (mannelijk, vrouwelijk, onzijdig). ... (als het voornaamwoord het onderwerp van de zin is, is de vorm anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wanneer schrijf je evengoed/even goed aaneen en wanneer los?
Even goed heeft de letterlijk betekenis 'net zo goed (als iets/iemand anders), in gelijke mate goed'. ... heeft de letterlijk betekenis 'net zo goed (als iets/iemand anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is een alloniem?
Een alloniem is een bijzonder pseudoniem. Van Dale vermeldt als betekenis bij alloniem: "de naam van iemand anders als auteursnaam gebruikt". Zo ondertekende Hugo Brandt Corstius sommige van zijn stukken ooit met "Joop den Uyl", en gaan achter 'Joyce & Co. ... dale vermeldt als betekenis bij alloniem: "de naam van iemand anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Hoe spreek je compromis uit: als [kom-pro- mie] of als [kom-pro- mis]?
Beide zijn juist; compromis kan zowel op zijn Frans als op zijn Nederlands worden uitgesproken. In Nederland is (anders dan in Vlaanderen) de uitspraak met [-mie] het gewoonst. ... als op zijn nederlands worden uitgesproken. in nederland is ( anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is juist: geheim agent of geheimagent? En wat is het meervoud?
Geheim agent moet als twee woorden worden geschreven. Geheimagent is niet juist. De hoofdklemtoon in geheim agent ligt op agent; dat wijst erop dat het, anders dan bij het Duitse Geheimagent, in het Nederlands niet om een samenstelling gaat, maar om een woordgroep. ... in geheim agent ligt op agent; dat wijst erop dat het, anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waar komt het spreekwoord 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden' vandaan?
Dit spreekwoord is eigenlijk een waarschuwing dat je soms meteen stevig moet ingrijpen om een probleem op te lossen. Ga je te 'zacht' te werk, en neem je bijvoorbeeld halve maatregelen omdat je bang bent dat je anders ruzie krijgt met anderen, dan kan dat ertoe leiden dat de situatie alleen maar erger wordt. ... je bijvoorbeeld halve maatregelen omdat je bang bent dat je anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is juist: het zei zo of het zij zo? En hoe zit dat zinnetje in elkaar?
Juist is: het zij zo. Zij is hier een aanvoegende wijs; het is een vervoeging van het werkwoord zijn. 'Het zij zo' is een uiting van berusting: 'het is niet anders; we moeten het ermee doen'. ... zijn. 'het zij zo' is een uiting van berusting: 'het is niet anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waar komt de uitdrukking iets in je schild voeren vandaan?
Iets in je schild voeren betekent: 'een geheim plan hebben, een actie voorbereiden waarover je niemand anders iets hebt verteld'. ... geheim plan hebben, een actie voorbereiden waarover je niemand anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Hoe vervoeg je het werkwoord leasen?
Over de beste vervoeging van leasen bestaat een klein meningsverschil. In onze Spellingwijzer Onze Taal vervoegen we het iets anders dan het volgens de officiële spelling sinds 2005 moet. ... in onze spellingwijzer onze taal vervoegen we het iets anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat betekent de uitdrukking 'Spuit elf geeft ook modder' en wat wordt ermee bedoeld?
'Spuit elf geeft ook modder' is een spottende reactie op iets wat iemand anders zojuist heeft gezegd. Vaak wordt er iets mee bedoeld als 'Dat is daarnet al gezegd, sufferd!' Het kan ook iets uitdrukken als: 'Misschien denk je een waardevolle bijdrage te leveren, maar je weet er helemaal niets van, wijsneus! ... geeft ook modder' is een spottende reactie op iets wat iemand anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat is juist: dan wel (twee woorden) of danwel (één woord)?
Dan wel wordt altijd los geschreven. Het betekent meestal 'of' of 'of anders'. ... wordt altijd los geschreven. het betekent meestal 'of' of 'of anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Schrijf je sms'en of sms-en? En hoe schrijf je de vervoegingen van dit werkwoord?
De juiste spelling van het hele werkwoord is sms'en, met een apostrof. Van de afkorting sms wordt met het achtervoegsel -en een werkwoord gevormd. Omdat sms een afkorting is, kan dat achtervoegsel niet zomaar eraan vast worden geschreven. ... hiervan kunnen beide delen zelfstandig voorkomen. anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waar komt de zegswijze onder de plak zitten vandaan?
Wie onder de plak zit, heeft weinig te vertellen: hij/zij wordt onderdrukt of overheerst door iemand anders. Deze zegswijze wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat in een huwelijk een van de twee echtgenoten (vaak de vrouw) duidelijk de baas speelt over de ander. ... vertellen: hij/zij wordt onderdrukt of overheerst door iemand anders - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op
kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 208