YAGOOBLE.COM

Een zoekmachine voor Kunstbus

De lexicons Kunstbus en Muziekbus zijn grote verzamelingen artikelen over kunst, muziek, cultuur en design.
(de)selecteer verwante onderwerpen: literair 1984 tweede kabinet-lubbers kabinet parlementaire enquete kabinet-lubbers i verkiezingen meer over de kabinetsformatie 1982 1985 kabinet-lubbers i (1982-1986) lubbers i 1986 1983 1982 taal woordgebruik betekenis architectuur uitdrukkingen en spreekwoorden etymologie rsv-enquete evelien eshuis enquete rsv kees van dijk lastige woorden marcel van dam minister van aardenne parlementaire enquetes 1851-heden nelissen mecanoo-architecten francine houben theo joekes parlementaire enquete rsv (rijn-schelde-verolme) (1983-1984) ppr vvd psp cda cpn sgp d66 : deselecteer alle suggesties
  Resultaten 1 - 24 van 961 voor - 1984 - in 0.0521109104156494 seconden.

1984

Dit artikel gaat over de roman 1984 van George Orwell geschreven in 1948, uitgegeven in 1949. Voor gebeurtenissen in het jaartal 1984 kunt u hier klikken. ... 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Kabinet-Lubbers I (1982-1986)
Dit kabinet van CDA en VVD presenteert zich als een 'no nonsense-kabinet'. Het richt zich op sanering van de overheidsfinanciën door bezuinigingen en afstoting van overheidstaken, en op herstel van werkgelegenheid. ... gekort op de kinderbijslag. het totale bezuinigingspakket voor 1984 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Als een ambtenaar vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld, horen en lezen we in de media: 'De ambtenaar heeft gelekt.' Is lekken hier juist?
Ja, lekken is in deze betekenis helemaal ingeburgerd. Bijna alle hedendaagse woordenboeken vermelden bij lekken onder andere iets als 'geheime, vertrouwelijke informatie laten uitlekken'. Van Dale geeft deze betekenis voor het eerst in de elfde druk (1984). ... van dale geeft deze betekenis voor het eerst in de elfde druk ( 1984 - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Wat betekent prioriteren?
Prioriteren is een 'jong' werkwoord; het werd in de elfde druk van Van Dale (1984) voor het eerst opgenomen met de toevoeging "neologisme". Het betekent 'aangeven wat het belangrijkst is en dus het eerst moet gebeuren'. ... een 'jong' werkwoord; het werd in de elfde druk van van dale ( 1984 - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Als iemand het heeft over een enerverende middag, heeft hij het dan naar zijn zin gehad of niet?
Daarover zijn de meningen verdeeld. In Van Dale staan sinds de elfde druk (1984) twee betekenissen bij enerverend: 'zenuwachtig, prikkelbaar makend' en 'opwindend' (een enerverende wedstrijd). In de tiende druk (1976) vermeldde Van Dale nog alleen de negatieve betekenis. ... de meningen verdeeld. in van dale staan sinds de elfde druk ( 1984 - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Mecanoo-Architecten
Mecanoo Architecten ( 1984) Nederland succesvolle bureau ontwerpt aanvankelijk vooral veel woningbouwprojecten. Later worden zowel de soort opdrachten als ontwerpen veelzijdiger. ... mecanoo architecten ( 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           

Parlementaire enquête RSV (Rijn-Schelde-Verolme) (1983-1984)

In 1983-1984 werd een parlementaire enquête gehouden naar de ondergang van het scheepsnieuwbouwbedrijf Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Dat bedrijf was eind jaren '60 mede onder druk van de overheid door een fusie ontstaan. ... enquete rsv (rijn-schelde-verolme) (1983- 1984 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Is 'Ze maken mij de pis niet lauw' (uit het carnavalsliedje van Theo Maassen) een vaste uitdrukking?
Ja. 'Ze maken mij de pis niet lauw' ontbreekt weliswaar in de meeste spreekwoordenboeken, maar wordt in elk geval wel vermeld in De Brabantse Spreekwoorden (1988). 'Gij maakt mijn pis niet werm/lauw' wordt hierin omschreven als "je maakt mij niet bang; je daagt me niet uit; ik ben niet onder de indruk". ... zegswijze in brabant voor het eerst is aangetroffen/gehoord in 1984 - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           
Waar komt het woord sjasliek vandaan?
Sjasliek is een gegrild gerecht, een spies met daaraan vlees, tomaat, uien, enz. Het woord sjasliek – dat we ook aantreffen als sjaslik, sjasliek, sjasjlik, sjasjliek, schaschlik, shaslick, shaslik en shasjliek – hebben we via het Russisch ( šašlyk ) ontleend aan het Tataars ( šišlik ), een taal die in de voormalige Sovjet-Unie gesproken wordt (onder meer in de republiek Tatarstan, waar ongeveer de helft van de Tataren woont). ... 'braadspit'. het vierdelige woordenboek der russische taal ( 1984 - (bron: Genootschap Onze Taal)

                                                                                                                                           

Verkiezingen en zetelverdeling Europees Parlement 1984 (Nederland)

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in 1984 werd de PvdA de grootste Nederlandse partij in het EP met 33,7 procent van de stemmen, goed voor 9 van de 25 Nederlandse zetels in de periode 1984-1989. ... en zetelverdeling europees parlement 1984 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Garry Winogrand
Garry Winogrand ( 1928- 1984) Amerikaanse straatfotograaf, Garry Winogrand wordt al vanaf de vroege jaren zestig beschouwd als de ultieme chroniqueur van het moderne Amerikaanse leven. ... winogrand garry winogrand ( 1928- 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Josef Breitenbach
Geboren: 1896 Gestorven: 1984 Duits- Amerikaanse fotograaf, Breitenbach begon met fotograferen op zijn reizen als wijnverkoper voor het bedrijf van zijn familie in de jaren twintig. ... breitenbach geboren: 1896 gestorven: 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Georges Grard
Belgisch beeldhouwer, tekenaar van figuurvoorstellingen en naaktfiguren, Naamsvariant: George Grard, Familierelatie: Vader van Chantal Grard, wie opvalt met haar persoonlijke bijdrage tot de hedendaagse bronsscene. ... doornik 1901-11-27 sterfplaats/datum koksijde 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Noord Nederlandse Dansgroep
De eerste moderne dansgroep in het Noorden was de in 1971 opgerichte Noord Nederlandse Dansgroep in 1984 voortgezet als Reflex ( 1984-1996). De groep kwam voort uit semi-professionele dansgroep van balletschool Terpsichoré van Lily Wolters-Rus. ... was de in 1971 opgerichte noord nederlandse dansgroep in 1984 - (bron: Kunstbus Groningen)

                                                                                                                                           
Han Wezelaar
WEZELAAR, Henri Matthieu (1901- 1984) Beeldhouwer Han Wezelaar werd op 25 november 1901 geboren te Haarlem als zoon van Matthijs Bartholomeus Wezelaar, directeur van een verzekeringsmaatschappij, en Grietje Zeekat. ... wezelaar wezelaar, henri matthieu (1901- 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
The Cult
The Cult is een rockband die in 1984 ontstond in Noord- Engeland. Cult had helpen vormen. Hoewel de groep redelijk succesvol begon, besloot Astbury de band te verlaten en startte samen met de van Theatre of Hate afkomstige gitarist Billy Duffy Death Cult. ... cult the cult is een rockband die in 1984 - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Preben Fabricius
Deense vormgever, geboren in 1931 in Odense - overleden in 1984 in Kopenhagen. Preben Fabricius (1931- 1984) en Jorgen Kastholm (1931) zijn beiden geboren in Denemarken en liggen samen aan de oorsprong van meubelen van grote kwaliteit tussen 1962 en 1970. ... deense vormgever, geboren in 1931 in odense - overleden in 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
Michel Foucault
Michel Foucault (Poitiers, 15 oktober 1926 - Parijs, 25 juni 1984) was een Franse postmoderne filosoof, bekend vanwege zijn politiek activisme in de jaren 70 en 80 en zijn analyses in de politieke filosofie via begrippen als disciplinemaatschappij, biopolitiek en biomacht. ... michel foucault (poitiers, 15 oktober 1926 - parijs, 25 juni 1984 - (bron: Kunstbus)

                                                                                                                                           
B. (Brian) Cowen TD
Brian Cowen (1960) was van 7 mei 2008 tot 9 maart 2011 minister-president van Ierland. Hij is opgeleid als jurist en heeft sinds 1984 zitting in het Ierse parlement. Cowen bekleedde diverse kabinetsposten, zoals minister van Volksgezondheid, financiën en Buitenlandse Zaken. ... van ierland. hij is opgeleid als jurist en heeft sinds 1984 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Marvin Gaye
Marvin Pentz Gay Jnr. geboren Washington, D.C. 2-4-1939, gestorven Los Angeles 1-4- 1984 Amerikaans soulartiest Marvin Gaye's contributie aan de zwarte muziek gedurende de afgelopen 40 jaar is onmeetbaar. ... geboren washington, d.c. 2-4-1939, gestorven los angeles 1-4- 1984 - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Centrumdemocraten (CD)
De CD was een extreemrechtse partij, die zich keerde tegen de aanwezigheid van niet-westerse allochtonen. De partij werd opgericht in 1984 als afsplitsing van de Centrumpartij (CP). ... van niet-westerse allochtonen. de partij werd opgericht in 1984 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Ir. L. (Leen) van der Waal
Driemaal lijsttrekker en in 1984 de eerste Europarlementariër van de kleine christelijke partijen, SGP, GPV en RPF. Zelf behoorde deze werktuigkundig ingenieur, die bijna dertig jaar bij Esso werkte, tot de SGP. ... (leen) van der waal - hoofdinhoud driemaal lijsttrekker en in 1984 - (bron: Parlement & Politiek)

                                                                                                                                           
Michael Jackson
Michael Joseph Jackson Michael Jackson door Andy Warhol 1984, olie op zijde Amerikaanse popster, geboren Gary, Indiana 29 augustus 1958. Michael Jackson was de zevende van 9 kinderen: broers Sigmund "Jackie", Toriano "Tito", Jermaine Marlon, Steven "Randy", en zusters Rebbie, Janet en La-Toya Jackson. ... michael joseph jackson michael jackson door andy warhol 1984 - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
Laurie Anderson
Home of the brave - Park Theatre concert 1984 O Superman Amerikaans musicus en performancekunstenares, geboren 5 juni 1947 in Chicago (of Glen Ellyn, Illinois?). Anderson, bij het grote publiek vooral bekend van haar hit 'O Superman' uit 1981, speelt evenzeer een voorname rol als avant-garde beeldend kunstenares, fotografe, filmmaakster, componiste, schrijfster, electronicaspecialiste, zangeres en instrumentaliste en laat geen kans onbenut om haar veelzijdig talent op een podium te tonen. ... anderson home of the brave - park theatre concert 1984 - (bron: Muziekbus)

                                                                                                                                           
 


Als u vragen heeft kunt u deze stellen op
kunstbus@gmail.com.

Pageviews: 10